Η ιδέα ότι ένας συλλέκτης θα μπορούσε να αγοράσει έργο τέχνης αξίας εκατομμυρίων μέσω app μοιάζει αν μη τι άλλο παράξενη. Κι όμως: Σε ένα μοναδικό event που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου, στο private club Coco’s at Colette στη Νέα Υόρκη, το έργο του Πάμπλο Πικάσο «Tête d’homme à la pipe» (1971) πωλήθηκε μέσω ψηφιακής εφαρμογής έναντι 7,8 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Τη δημοπρασία, η οποία είχε διάρκεια μόλις δέκα λεπτά, διοργάνωσε ο Loïc Gouzer, εμπνευστής του app Fair Warning, σε συνεργασία με τον οίκο Christie’s. Το έργο τελικά πωλήθηκε στον πλειοδότη μέσω τηλεφώνου, ο οποίος είχε πληροφορηθεί για τη δημοπρασία από τη συγκεκριμένη εφαρμογή. 

Δεν είναι ωστόσο, το πρώτο έργο αξίας εκατομμυρίων που έχει πωλήσει η Fair Warning. Είχε προηγηθεί το 2020, η πώληση έργου του Ζαν Μισέλ Μπασκιά στη τιμή των 10,8 εκατομμυρίων δολαρίων -ήταν η χρονιά που ο Gouzer λάνσαρε το Fair Warning ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα δημοπρασιών μόνο για μέλη και ο πίνακας «Laughing Clown» (2013) του Τζορτζ Κόντο, που πωλήθηκε έναντι 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ιστορία και η έμπνευση του έργου

Ο Ισπανός ζωγράφος φιλοτέχνησε τον πίνακα «Tête d’homme à la pipe», δύο χρόνια πριν από τον θάνατο του, γεγονός που ενίσχυσε την εμπορική του αξία. Το έργο απεικονίζει μία φιγούρα ιππέα του 17ου αιώνα, εμπνευσμένη από το κλασικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά «Οι τρεις σωματοφύλακες».

Η φιγούρα του νέου, ζωηρού, χαρισματικού σωματοφύλακα, αποτέλεσε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κατά την τελευταία περίοδο του καλλιτέχνη, λειτουργώντας ως ένα είδος «alter ego» για τον Πικάσο, που ενσάρκωνε τα χαρακτηριστικά που φιλοδοξούσε ο ίδιος να διατηρήσει μέχρι και τα βαθιά του γεράματα.

Όλα αυτά τα χρόνια, το έργο άλλαζε χέρια από ιδιώτη σε ιδιώτη, μέχρι που βρέθηκε στην κατοχή των C&M Arts και Dominique Lévy Gallery στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι το πούλησαν στον σημερινό εντολέα το 2013.

Ο οίκος Christie’s σημείωσε ότι, η «άτυπη» συνεργασία με την Fair Warning για την πώληση του Πικάσο, προήλθε από τη «μακροχρόνια σχέση» του Gouzer και του οίκου. Ο Gouzer, ο οποίος εργάστηκε επί σειρά ετών στον Christie’s, είναι το πρόσωπο πίσω από τη διάσημη δημοπρασία του Salvator Mundi των 450 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Με πληροφορίες από artnet