chat icon
Link copied!

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας εκθέτει ένα έργο τέχνης, ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής, το οποίο εκλάπη κατά τη διάρκεια του του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου και πρόσφατα επεστράφη στην Ιταλία. Ένας Γερμανός λοχαγός της Βέρμαχτ, υπεύθυνος για την αλυσίδα στρατιωτικού εφοδιασμού στην Ιταλία, είχε λεηλατήσει το κομμάτι και το είχε προσφέρει ως δώρο σε έναν Γερμανό πολίτη.

 

Advertisement
Advertisement

Κάθε λεηλατημένο έργο τέχνης που επιστρέφει είναι μια πληγή που επουλώνεται, και για τον λόγο αυτό εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στη Μονάδα Προστασίας για την δουλειά που έκανε

Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας

Οι κληρονόμοι του τελευταίου ιδιοκτήτη επικοινώνησαν με τους Καραμπινιέρους στη Ρώμη για να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής του έργου στην Ιταλία. Η Διοίκηση Καραμπινιέρων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς το παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας, ύστερα από διπλωματική αποστολή που οργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ιταλίας στη Στουτγάρδη. Το έργο επέστρεψε στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 2023 και πλέον εκτίθεται στο Antiquarium της Πομπηίας.

Ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Gabriel Zuchtriegel στην παρουσίαση του ψηφιδωτού, Ιταλία, Ιούλιος 2025. (Photo by Eliano Imperato/Anadolu via Getty Images) Anadolu via Getty Images

«Η σημερινή επιστροφή αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της σταθερής δέσμευσης της Διοίκησης Καραμπινιέρων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάκτηση πολιτιστικών αγαθών που βρίσκονται αθέμιτα στο εξωτερικό», δήλωσε ο υποστράτηγος Francesco Gargaro, διοικητής της υπηρεσίας, στη σχετική συνέντευξη τύπου. «Το έργο αυτό υλοποιείται σε καθημερινή βάση, χάρη σε ένα πυκνό δίκτυο διεθνών συνεργασιών, το οποίο έχει διαμορφωθεί με την πάροδο των ετών και μας επιτρέπει να δρούμε με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα», πρόσθεσε. 

Το ερωτικό ψηφιδωτό, που εκτιμάται ότι χρονολογείται περίπου από την εποχή της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., απεικονίζει ένα ζευγάρι εραστών: ο άνδρας είναι ξαπλωμένος σε κρεβάτι, ενώ η γυναίκα στέκεται δίπλα του με τη γυμνή της πλάτη στραμμένη προς τον θεατή. Οι ειδικοί της Πομπηίας πιστεύουν ότι πιθανότατα κοσμούσε το δάπεδο μιας κρεβατοκάμαρας σε κάποια οικία ή εξοχική βίλα.

Το ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής επέστρεψε στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας. (Photo by Eliano Imperato/Anadolu via Getty Images) Anadolu via Getty Images

«Κάθε λεηλατημένο έργο τέχνης που επιστρέφει είναι μια πληγή που επουλώνεται, και για τον λόγο αυτό εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στη Μονάδα Προστασίας για την δουλειά που έκανε», δήλωσε ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. «Η πληγή δεν έγκειται τόσο στην υλική αξία του αντικειμένου, όσο στην ιστορική του σημασία, μια αξία που πλήττεται σοβαρά από την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων», συμπλήρωσε. 

Έπειτα, αναφέρθηκε στο ανακτηθέν έργο τέχνης λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση του αντικειμένου, και πιθανότατα δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μελέτες και αρχαιομετρικές αναλύσεις, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τη γνησιότητά του και να ανασυνθέσουμε την ιστορία του όσο είναι δυνατό περισσότερο».

«Η μελέτη, η γνώση και η δημόσια απόλαυση αυτής της κληρονομιάς είναι τα άνθη του λωτού που φυτρώνουν στη λάσπη των κλοπών, οδηγούμενων από την απληστία και τον εγωισμό εκείνων που αφαιρούν αρχαιολογικά αντικείμενα από την κοινότητα και από τον τόπο προέλευσης τους», κατέληξε ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. 

Με πληροφορίες από artnet