Η πρώτη έξοδος γερμανικών στρατευμάτων από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι γεγονός. Ο Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε τη Λιθουανία, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα αρχή, που θέτει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στην ρωσική απειλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η 45η τεθωρακισμένη ταξιαρχία στη Λιθουανία θα αποτελείται από 4.800 Γερμανούς στρατιώτες και 200 άτομα πολιτικό προσωπικό. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, η ταξιαρχία θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα έως το 2027, ενώ ο σχηματισμός της θεωρείται απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έλαβε χώρα το 2022.

Advertisement
Advertisement

Την ίδια στιγμή, ο Μερτς απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους για μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή άμυνα, που θα αποτελέσει εγγύηση ασφαλείας για τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας.

«Μαζί με τους εταίρους μας, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφος της Συμμαχίας απέναντι σε κάθε επιθετικότητα. Η ασφάλεια των Βαλτικών συμμάχων μας είναι και δική μας ασφάλεια», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, με τον πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Μέρτς πρόσθεσε ότι «ο επιθετικός αναθεωρητισμός της Ρωσίας», που επιδιώκει την αναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού χάρτη, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ουκρανία.

Θετικό το κλίμα στο Βίλνιους

Όπως υποστηρίζει ο Guardian, ο Ναουσέντα ευχαρίστησε τον Μερτς για την ανταπόκριση του Βερολίνου στο αίτημα της Λιθουανίας για συγκρότηση της εν λόγω ταξιαρχίας. Ο Λιθουανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «κοινή απειλή», που θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά μέσα από την συνεργασία των χωρών του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Μερτς θεωρεί ότι είναι υψίστης σημασίας για την Ευρώπη, η ενίσχυση των δυνατοτήτων της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ο Γερμανός καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα του θα φτάσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 5% του ΑΕΠ έως το 2032, υπολογίζοντας 3,5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές προμήθειες και 1,5% για υποδομές στρατιωτικής σημασίας, όπως είναι οι δρόμοι, οι γέφυρες και τα λιμάνια.

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα (δεξιά), και ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, συμμετέχουν στην επίσημη τελετή εγκαινίων της γερμανικής ταξιαρχίας για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, την Πέμπτη, 22 Μαΐου 2025. via Associated Press

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο Βερολίνο και συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο, όντας ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τον Μερτς μετά την εκλογή του.

Advertisement

Τότε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη διπλωματικά και στρατιωτικά», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ εκτίμησε ότι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και στον αμυντικό τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης τη θέση που εξέφρασε και μετά τη συνάντηση που είχε με την Τζόρτζια Μελόνι για προσεκτική επιλογή των συνομιλητών εκτός Ε.Ε. στο θέμα των αμυντικών συνεργασιών.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/metsotakes-athena-kai-verolino-einai-pio-konta-e-ellada-yrafei-neo-kefalaio-meta-ten-krise_gr_68234119e4b0abb583593f92

Advertisement

Ηχηρή απάντηση του Μερτς στις κατηγορίες των ΗΠΑ

Η συγκρότηση της νέας Ταξιαρχίας στη Λιθουανία, αποτελεί μεταξύ άλλων ηχηρή απάντηση στις κατηγορίες του Τραμπ για «τζαμπατζιλίκι» σε βάρος των ΗΠΑ. Ο Γερμανός καγκελάριος μπορεί να εξελέγη μόλις την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο έχει προχωρήσει ήδη σε σημαντικότατα βήματα, με πρώτο και καλύτερο την ανταπόκριση στη δέσμευση του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα του Guardian, η στάση του Τραμπ απέναντι στην άμυνα της Ουκρανίας έχει προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωπαίους συμμάχους, καθώς στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με την αμερικανική δέσμευση στο άρθρο 5 της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς την Πέμπτη (22/5) για τα δημοσιεύματα που λένε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να μειώσει την αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη, ο Μερτς απάντησε ότι «δεν έχω καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσύρουν στρατεύματά του από την Ευρώπη».

Advertisement

Παρόλα αυτά, η έξοδος γερμανικών στρατευμάτων στη Βαλτική, γεννά εύλογα ερωτήματα, όπως το πού θα βρεθούν πρόθυμα άτομα για να στελεχώσουν μία τέτοια αποστολή στο εξωτερικό. Η απάντηση επιχειρήθηκε να δοθεί απευθείας μέσα από την χώρα, με την γερμανική βουλή να εγκρίνει τον Ιανουάριο νομοθεσία που καθιστά την αποστολή περισσότερο ελκυστική, με ευέλικτα ωράρια, αυξημένα επιδόματα και επιπλέον αμοιβή για υπερωρίες. 

Πηγή: Guardian

Advertisement