Τα ακριβά αίτια της πολύνεκρης σύγκρουσης αεροπλάνου στην Ινδία, θα εξακριβωθούν ύστερα από λεπτομερή έρευνα, με τις στιγμές μετά την απογείωση ίσως να αποτελούν «κλειδί» για το μυστήριο.
Ινδοί ερευνητές, από κοινού με Αμερικανούς και Βρετανούς συναδέλφους τους αναμένεται να εξετάσουν τις επόμενες μέρες, τι ήταν αυτό που προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους της πτήσης AI171 από Αχμενταμπάντ προς Γκάτγουικ του Λονδίνου. Υπενθυμίζεται πως η συντριβή του Boeing 787-8 Dreamliner συνέβη λίγο μετά την απογείωσή του, μόλις 1,5 χλμ. από τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Sardar Vallabhbhai Patel.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος τύπους αεροσκάφους υπέστη θανατηφόρο ατύχημα, από όταν τέθηκε σε λειτουργία το 2011.
Το αεροσκάφος απέκτησε ύψος μετά βίας
Το 787-8 Dreamliner πετούσε ο κυβερνήτης Sumeet Sabharwal και ο συγκυβερνήτης του Clive Kundar. Οι 2 ήταν εξαιρετικά έμπειροι, με περισσότερες από 9.000 ώρες πτήσης συνολικά, καθώς ο Sabharwal είχε αποκτήσει περισσότερα από 22 χρόνια εμπειρίας ως πιλότος εμπορικών αερογραμμών.
Οι πιλότοι απογείωσαν το αεροσκάφος στις 13:39 τοπική ώρα, όπως ενημέρωσε η εταιρεία Air India. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ινδίας, Αμίτ Σαχ, το αεροπλάνο μετέφερε 100 τόνους καυσίμων (σ.σ. ένα πλήρες φορτίο) καθώς απογειωνόταν από το Αχμενταμπάντ.
Το σήμα κινδύνου εκπέμφθηκε από το πιλοτήριο, σχεδόν αμέσως μετά την απογείωση. Η ρυθμιστική αρχή πολιτικής αεροπορίας της Ινδίας δεν έλαβε καμία απάντηση από το αεροσκάφος μετά από αυτό. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε το σήμα κινδύνου, αλλά ο μοναδικός επιζών της πτήσης δήλωσε στα ινδικά μέσα ενημέρωσης ότι άκουσε έναν δυνατό κρότο καθώς το αεροπλάνο αγωνιζόταν να κερδίσει υψόμετρο.
Air India plane crashes shortly after take off.
Experts bland Trump's cuts to USAID and climate change pic.twitter.com/qGlgdvLZKK— Dr. Literaleigh A. Pheline 🇨🇳🇨🇳🇨🇳 (@Sarcasmcat24) June 12, 2025Advertisement
Όπως φαίνεται και από το βίντεο που κατέγραψε τη μοιραία στιγμή της σύγκρουσης, το αεροπλάνο πετά πάνω από κατοικημένη περιοχή. Τα τελικά δεδομένα που μεταδόθηκαν έδειξαν ότι έφτασε σε ύψος 190 μέτρων. Πλάνα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που προβλήθηκαν από το BBC έδειξαν ότι το αεροπλάνο ήταν στον αέρα για 30 δευτερόλεπτα.
Η πιθανή αλλά «πολύ σπάνια» βλάβη διπλού κινητήρα
Τα βίντεο που παρουσιάζουν την πολύνεκρη σύγκρουση δεν αρκούν για να φανεί η ακριβής αιτία της τραγωδίας. Αυτό που γίνεται διακριτό όμως, είναι ο «αγώνας» που δίνουν οι πιλότοι του αεροσκάφους, προκειμένου να «κερδίσουν» ύψος.

Οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν τις επόμενες μέρες – μεταξύ άλλων – τα συντρίμμια, καθώς και το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, στο οποίο καταγράφονται τα δεδομένα της πτήσης.
Ορισμένοι ειδικοί σε μια πρώτη απόπειρα ερμηνείας της τραγωδίας, κάνουν λόγο για την πιθανότητα μιας εξαιρετικά σπάνιας βλάβης διπλού κινητήρα. Οι ίδιοι θέτουν το ερώτημα, εάν το αεροπλάνο είχε αναπτύξει την Αεροτουρμπίνα Ram (RAT), μια εφεδρική τουρμπίνα έκτακτης ανάγκης που ενεργοποιείται όταν οι κύριοι κινητήρες δεν παράγουν ενέργεια για βασικά συστήματα.
Οι διπλές βλάβες κινητήρα είναι σχεδόν ανήκουστες, με το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα να είναι το «Θαύμα στον ποταμό Χάντσον» του 2009, όταν ένα Airbus A320 της US Airways έχασε και τους 2 κινητήρες από σύγκρουση πουλιών λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης, αλλά ευτυχώς προσγειώθηκε με ασφάλεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου πιλότου στο BBC: «η βλάβη του διπλού κινητήρα θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από μόλυνση ή φράξιμο καυσίμου. Οι κινητήρες των αεροσκαφών βασίζονται σε ένα ακριβές σύστημα μέτρησης καυσίμου – εάν αυτό το σύστημα μπλοκαριστεί, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη καυσίμων και σβήσιμο του κινητήρα».
Πρόσκρουση με πουλιά
Αλλοι Ινδοί ειδικοί αναφέρουν την πιθανότητα σύγκρουσης του Boeing 787-8 Dreamliner με πουλιά, ενδεχόμενο ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα αεροσκάφη. Οι κινητήρες μπορεί να χάσουν την ισχύ τους σε περίπτωση πλήγματος από πουλί, όπως συνέβη στην τραγωδία της Jeju Air στη Νότια Κορέα, όπου 179 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Πιλότοι που γνωρίζουν το αεροδρόμιο της Αχμενταμπάντ μιλούν για μέρος «διαβόητο για τα πουλιά».

Η πολιτεία Γκουτζαράτ, όπου βρίσκεται το Αχμενταμπάντ, ανέφερε 462 περιστατικά πρόσκρουσης με πουλιά σε διάστημα 5 ετών, με τα περισσότερα να σημειώνονται στο αεροδρόμιο του Αχμενταμπάντ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας.
Ωστόσο, ένας έμπειρος πιλότος δήλωσε στο BBC, ότι η πρόσκρουση σε πουλί σπάνια είναι καταστροφική, «εκτός αν επηρεάσει και τους 2 κινητήρες».
Κλειστά πτερύγια αεροπλάνου
Μικρότερη μερίδα ειδικών υποστηρίζει ότι η καταστροφή μπορεί να συνέβη επειδή τα πτερύγια του αεροσκάφους δεν ήταν τεντωμένα κατά την απογείωση, ενδεχόμενο που άλλοι πιλότοι και ερευνητές αμφισβητούν.
Τα πτερύγια παίζουν σημαντικό ρόλο κατά την απογείωση, βοηθώντας το αεροσκάφος να παράγει μέγιστη άνωση σε χαμηλότερες ταχύτητες.
Αν δεν τεντωθούν σωστά, ένα πλήρως φορτωμένο τζετ – που μεταφέρει επιβάτες, πολλά καύσιμα για πτήση μεγάλων αποστάσεων και παλεύει με τις υψηλές θερμοκρασίες – θα δυσκολευτεί να απογειωθεί.
Στο Αχμενταμπάντ, οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 40°C την Πέμπτη (12/6). Έτσι, ο αέρας απαιτούσε υψηλότερες ρυθμίσεις των πτερυγίων και μεγαλύτερη ώθηση του κινητήρα. Υπό τέτοιες συνθήκες, ακόμη και ένα μικρό σφάλμα διαμόρφωσης θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Ωστόσο, μια πιθανή απογείωση με ανασυρμένα πτερύγια θα ενεργοποιούσε συναγερμό από το Σύστημα Προειδοποίησης Διαμόρφωσης Απογείωσης του 787, ειδοποιώντας το πλήρωμα πτήσης.
«Τα πτερύγια ρυθμίζονται από τους ίδιους τους πιλότους, πριν από την απογείωση και υπάρχουν αρκετές λίστες ελέγχου και διαδικασίες για την επαλήθευση της ρύθμισης», είπε πρώην πιλότος στο BBC. «Αυτό θα υποδήλωνε πιθανό ανθρώπινο λάθος εάν τα πτερύγια δεν ρυθμιστούν σωστά».
(με πληροφορίες από BBC)