Ρωσία και Ουκρανία φαίνεται να ετοιμάζονται για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη πιθανότητα στις 2 Ιουνίου αφού οι δυο πλευρές έχουν ολοκληρώσει τα μνημόνια που αμφότερες συνέταξαν και τα οποία προορίζονται να αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων για μια κατάπαυση πυρός και εν τέλει για μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ωστόσο, το Κίεβο ζητά να λάβει γνώση των ρωσικών όρων για επίτευξη συμφωνίας εκ των προτέρων. Η Μόσχα δεν έχει απαντήσει ενώ υποστηρίζει πως δεν έχει λάβει και επίσημη απάντηση στην πρόσκληση αν και ουκρανικές πηγές αναφέρουν πως συμφωνούν επί της αρχής υπό τον όρο που έθεσαν.
Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να χάνει την υπομονή του με τον ρώσο ομολογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν φοβούμενος πως σκοπίμως κωλυσιεργεί τις διαδικασίες, φαίνεται να του στέλνει τελεσίγραφο.
Ερωτηθείς στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη εάν πίστευε ότι ο Πούτιν ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο απάντησε, σύμφωνα με το BBC: «Δεν μπορώ να σας το πω αυτό, αλλά θα σας ενημερώσω σε περίπου δύο εβδομάδες», είπε στους δημοσιογράφου.
Από την Κυριακή, ο Τραμπ έχει κάνει πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι ο Πούτιν έχει «τρελαθεί εντελώς» και «παίζει με τη φωτιά» αφού η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις της στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, το Κίεβο, σύμφωνα με το AFP δήλωσε έτοιμo για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών με τη Μόσχα τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη- μετά τη σχετική πρόταση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ωστόσο, ζήτησε από την ρωσική πλευρά να ενημερωθεί εκ των προτέρων για τους όρους που θέτει για μια ειρηνευτική συμφωνία προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και η συνάντηση των αντιπροσωπειών να μην αποβεί ατελέσφορη.
Σημειώνεται πως χθες το Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμά του και επικαλούμενο τρεις ρωσικές πηγές αναφέρεται στους όρους που θέτει ο Πούτιν για ειρήνη.
Αυτοί αφορούν:
-Έγγραφη δέσμευση των ηγετών της Δύσης για διακοπή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, δηλαδή μη ένταξη της Ουκρανίας στην Συμμαχία όπως και άλλων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ όπως η Γεωργία, η Μολδαβία κ.α
-Ουδετερότητα της Ουκρανίας
-Προστασία για τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία
-Άρση αρκετών κυρώσεων και κυρίως επίλυση του ζητήματος των παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση
-Στα εδαφικά ζητήματα, αναφέρεται πως Πούτιν ήταν πλέον λιγότερο διατεθειμένος να συμβιβαστεί και εμμένει στη δημόσια θέση του ότι θέλει το σύνολο των τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που διεκδικεί η Ρωσία και έχει κατά μεγάλο μέρος καταλάβει.
Τονίζεται δε πως εάν ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς του όρους, θα επιδιώξει να δείξει στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους με στρατιωτικές νίκες ότι «η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμη πιο οδυνηρή».
Πηγές: BBC, Reuters, ΑFP