Συνεχίζει να πλέει προς Τενερίφη το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, όπου έχει καταγραφεί εστία χανταϊού, με τις ισπανικές αρχές να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για να αποτρέψουν πιθανή εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουν τόσο τους πολίτες όσο και τους εκατοντάδες επιβάτες και μέλη πληρώματος που βρίσκονται στο πλοίο.

Σύμφωνα με το Euronews, οι 14 Ισπανοί επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου αναμένεται να φτάσουν στην Τενερίφη μέσα στις επόμενες δύο ημέρες και στη συνέχεια να μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μαδρίτη. Εκεί θα τεθούν σε καραντίνα έως και για 45 ημέρες στον 22ο όροφο του Κεντρικό Νοσοκομείο Άμυνας Gómez Ulla, όπου λειτουργεί η πιο προηγμένη μονάδα απομόνωσης της χώρας.

Advertisement
Advertisement

Η Μονάδα Απομόνωσης Υψηλού Επιπέδου (UAAN) δημιουργήθηκε το 2014 μετά την κρίση του Έμπολα και είχε ενεργοποιηθεί ξανά κατά τον επαναπατρισμό πολιτών από τη Γουχάν στην αρχή της πανδημίας COVID-19.

Η συγκεκριμένη μονάδα δεν λειτουργεί ως συμβατικός νοσοκομειακός θάλαμος. Διαθέτει οκτώ δωμάτια με διπλό σύστημα ασφαλείας και λειτουργεί με τεχνολογία αρνητικής πίεσης πολλαπλών σταδίων, ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε διαρροή παθογόνων μικροοργανισμών.

Από κεντρική αίθουσα ελέγχου, κάμερες υψηλής ανάλυσης επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση των ασθενών χωρίς άμεση επαφή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το προσωπικό χρειάζεται τουλάχιστον 15 λεπτά για να φορέσει πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό.

Οι επιβάτες θα μεταφέρονται απευθείας από υπόγειο χώρο στάθμευσης μέσω ειδικού ανυψωτικού οχήματος, το οποίο διαθέτει δικό του σύστημα φιλτραρισμένου εξαερισμού.

Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ

Παρά την ανησυχία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστικός. Όπως ανέφερε την Πέμπτη 7 Μαΐου 2026, η κατάσταση «δεν αποτελεί την αρχή ούτε επιδημίας ούτε πανδημίας», υπογραμμίζοντας ότι η εστία του χανταϊού μπορεί να παραμείνει περιορισμένη εφόσον εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας και υπάρξει διεθνής συνεργασία.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα, λόγω της μεγάλης περιόδου επώασης του στελέχους των Ανδεων, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες.

Advertisement

Το MV Hondius, που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα από την Αργεντινή προς το Πράσινο Ακρωτήρι, βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής όταν ο ΠΟΥ ανακοίνωσε στις 4 Μαΐου ότι τρεις επιβάτες είχαν χάσει τη ζωή τους και ότι πιθανή αιτία ήταν ο χανταϊός.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί οκτώ κρούσματα, εκ των οποίων τα πέντε έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ως χανταϊός. Τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει, ένας ασθενής νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ ακόμη ένας παραμένει νοσηλευόμενος στην Ελβετία.

Αρρώστησε ο γιατρός του πληρώματος

Μιλώντας στο CNN από το πλοίο που πλήττεται από τον ιό, ο Stephen Kornfeld – γιατρός που βρισκόταν σε διακοπές στο κρουαζιερόπλοιο – περιέγραψε πώς αναγκάστηκε να επέμβει αφού αρρώστησε ο γιατρός του πληρώματος. «Μέσα σε 12 έως 24 ώρες έγινε σαφές ότι υπήρχαν αρκετά άτομα άρρωστα και ότι η κατάστασή τους χειροτέρευε. Και κάπως ανέλαβα το ρόλο του γιατρού του πλοίου», είπε στο CNN.

Advertisement

Ο χανταϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με τρωκτικά, ενώ το στέλεχος Andes virus είναι το μοναδικό γνωστό στέλεχος που μπορεί να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το πλοίο, που ταξιδεύει στον Ατλαντικό από την 1η Απριλίου, κατευθύνεται πλέον προς τα Κανάρια Νησιά, όπου οι περίπου 150 εναπομείναντες επιβάτες και μέλη του πληρώματος θα τεθούν υπό παρακολούθηση πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ψάχνουν τους διασκορπισμένους επιβάτες

Η κατάσταση έχει τραβήξει τη διεθνή προσοχή, καθώς κάποιοι επιβάτες είχαν αποβιβαστεί και διασκορπιστεί σε πολλές χώρες πριν γίνει πλήρως κατανοητό το ξέσπασμα, οδηγώντας ορισμένους να κάνουν συγκρίσεις με τις πρώτες μέρες της πανδημίας Covid-19.

Advertisement

Σύμφωνα με την εταιρεία Oceanwide Expeditions, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα άτομο με συμπτώματα πάνω στο πλοίο. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η αξιωματούχος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκοβ, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ενθαρρυντική».

Νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι 30 επιβάτες — ανάμεσά τους και η σορός του πρώτου θύματος — αποβιβάστηκαν στις 24 Απριλίου στο βρετανικό νησί της Αγία Ελένη.

Ο ΠΟΥ ενημέρωσε συνολικά 12 χώρες των οποίων πολίτες είχαν αποβιβαστεί εκεί: Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Advertisement
Advertisement