Ai Key Takeaways

Σχετικά με αυτή την περίληψη

Η περίληψη δημιουργήθηκε αυτόματα με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να σας δώσει μια γρήγορη εικόνα των βασικών σημείων του άρθρου.

Οι περιλήψεις AI ενδέχεται να περιέχουν ανακρίβειες ή παραλείψεις. Για την πλήρη ενημέρωση, διαβάστε ολόκληρο το άρθρο.

  • Το Ιράν ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και την παραβίαση των όρων κατάπαυσης του πυρός.
  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η διοίκηση CENTCOM διέψευσαν τους ισχυρισμούς περί αποκλεισμού, δηλώνοντας ότι η ναυσιπλοΐα συνεχίζεται κανονικά με αυξημένη κίνηση εμπορικών πλοίων στην περιοχή.
  • Παρά την κλιμάκωση της έντασης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με το Ιράν στην Ελβετία εξελίσσονται θετικά για τη διατήρηση της συμφωνίας.
  • Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο συνεχίζονται προκαλώντας δεκάδες θύματα, ενώ το Ισραήλ τονίζει ότι δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία που συνήψαν οι ΗΠΑ με την Τεχεράνη.
Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Προσθήκη της huffingtonpost.gr στην Google

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα, καθώς το Ιράν ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ ως απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο. Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός διέψευσε τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι η στρατηγικής σημασίας θαλάσσια δίοδος παραμένει ανοιχτή και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προκειμένου να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

CENTCOM στο Reuters: «Το Ιράν δεν ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ»

«Το Ιράν δεν ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ», είπε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Τιμ Χόκινς. «Η κυκλοφορία συνεχίζει να διεξάγεται κανονικά και οι αμερικανικές δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση για να διασφαλίσουν ότι αυτό θα παραμείνει έτσι».

Advertisement
Advertisement

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι παραμένει «σε εγρήγορση» για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ιράν, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε το εκ νέου κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα τον Λίβανο.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν παρούσες και σε εγρήγορση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας με το Ιράν γίνονται σεβαστοί, εφαρμόζονται και είναι σε ισχύ» ανέφερε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τη Centcom, οι διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ συνεχίστηκαν με ασφάλεια και σήμερα και πέρασαν από εκεί 55 εμπορικά πλοία.

«Να μην επιχειρήσει κανείς τη διέλευση»: Το μήνυμα των Φρουρών της Επανάστασης μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, ηχητικό

Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα Στενά και προειδοποίησαν τα πλοία να μην πλησιάζουν στην περιοχή, θέτοντας υπό νέα αμφισβήτηση το μέλλον της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης, η οποία είχε ως στόχο να ανοίξει τον δρόμο για εις βάθος ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Προσοχή! Προσοχή! Προσοχή!  Προς όλα τα πλοία της περιοχής. Αυτή είναι μία ανακοίνωση των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης. Λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο και την παραβίαση των όρων της εκεχειρίας, κλείνουμε τα Στενά του Ορμούζ. Επαναλαμβάνουμε, τα Στενά είναι κλειστό. Να μην επιχειρήσει κανείς την διέλευση!».

Το ιρανικό πρακτορείο Mehr εξάλλου μετέδωσε δηλώσεις ενός συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Μοτζταμπά Χαμενεΐ ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «αν συμφωνία μείνει στα χαρτιά, η ροή ενέργειας στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει σταματημένη».

«Ανακοινώνεται  ότι το Στενό του Ορμούζ θα κλείσει για την ναυσιπλοΐα αυτό το πρώτο μέτρο αποτελεί απάντηση στην παραβίαση των δεσμεύσεων του εχθρού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.

«Αν η επίθεση συνεχισθεί, άλλα μέτρα θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοσθούν για να πεισθεί ο εχθρός να σεβασθεί τις υποχρεώσεις του».

Advertisement

Σε ανακοίνωσή του, το Khatam al-Anbia χαρακτήρισε το κλείσιμο της θαλάσσιας διόδου ως το «πρώτο βήμα» των αντιδράσεων του Ιράν. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις που καταγγέλλει η ιρανική πλευρά.

Βανς: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι ξανά κλειστά

Με δηλώσεις του στο FOX News ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διέψευσε ότι τα Στενά του Ορμούζ έχουν κλείσει και πάλι λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».

«Τις τελευταίες 24 ώρες πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ 16 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου», δήλωσε ο Βανς. «Πρόκειται ουσιαστικά για τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν ακόμη ξεκινήσει ο πόλεμος και αυτό υποδηλώνει ότι τα Στενά παραμένουν στην πραγματικότητα ανοιχτά».

Σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακών πληροφοριών AXSMarine, συνολικά 25 εμπορικά πλοία διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ την Πέμπτη, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο.

Advertisement

Η συνέντευξη του Βανς στο Fox πραγματοποιήθηκε περίπου την ίδια ώρα που το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ. Δεν ήταν σαφές αν ο αντιπρόεδρος γνώριζε ήδη την εξέλιξη αυτή, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για τις αναφορές ότι το Ιράν απέτρεπε πλοία από το να διέλθουν από το στρατηγικό θαλάσσιο πέρασμα.

«Αυτό που θα μπορούσα να πιστέψω είναι ότι, αν ένα πλοίο πλησίαζε ένα ναρκοπέδιο, είτε το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό είτε το ναυτικό κάποιας άλλης χώρας – υπάρχουν πολλές χώρες στην περιοχή πέρα από το Ιράν – θα μπορούσε να του πει: ‘Όχι, μην περάσετε από εκεί, γιατί υπάρχουν νάρκες’. Δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι Ιρανοί έχουν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ».

CENTCOM: «Η κίνηση έχει αυξηθεί με πάνω από 55 εμπορικά πλοία σήμερα»

H  κεντρική αμερικανική διοίκηση (CENTCOM) απάντησε στους ισχυρισμούς των Ιρανών ότι έχουν κλείσει ξανά τα Στενά του Ορμούζ με ανακοίνωση που αναφέρει ότι η κίνηση έχει αυξηθεί με πάνω από 55 εμπορικά πλοία σήμερα.

Advertisement

Οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν «πηγαίνουν καλά», λέει ο Βανς – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στη Ελβετία

Σε συνέντευξή του στο Fox News ο Τζει Ντι Βανς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας 14 σημείων της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη θα διατηρηθεί ενώ δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για τις συνομιλίες με το Ιράν «πηγαίνουν καλά».

«Περιμένω ότι θα αναχωρήσω κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, αλλά ξέρετε, είναι πάντα ένας ευαίσθητος χορός συντονισμού και διπλωματικών πρωτοκόλλων», δήλωσε ο Βανς. Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Τζάρεντ Κούσνερ και Στιβ Γουίτκοφ βρίσκονταν στην Ελβετία «για μερικές ώρες, ασχολούμενοι με ορισμένα τεχνικά ζητήματα αυτής της διαπραγμάτευσης».

«Απ’ όσο γνωρίζω, μιλώντας με τον Τζάρεντ και τον Στιβ σήμερα το πρωί, τα πράγματα πηγαίνουν καλά», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές του θα αναχωρήσουν για την Ελβετία αργότερα μέσα στην ημέρα.

Μία από τις προϋποθέσεις για την έναρξη των 60 ημερών συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και άλλα ζητήματα είναι η παύση των εχθροπραξιών στον Λίβανο. Το Ισραήλ, που δεν συμμετέχει στις συνομιλίες, δηλώνει ότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας ΗΠΑ–Ιράν και ότι θα διατηρήσει τις δυνάμεις του στα κατεχόμενα εδάφη του Λιβάνου.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Από το βράδυ της Πέμπτης ως χθες Παρασκευή το απόγευμα, τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν εκατό τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις αρχές στη Βηρυτό ενώ πέντε άτομα σκοτώθηκαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Στην άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για τέσσερις θανάτους στις τάξεις του, συμπεριλαμβανομένου ανώτερου αξιωματικού.

Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων από τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκε η αμερικανοϊρανική συμφωνία που προβλέπει τον τερματισμό των εχθροπραξιών «σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου» — κάτι στο οποίο επιμένει το Ιράν, σύμμαχος του κινήματος Χεζμπολά.