O Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγει ως γνωστό τις «μάχες» του ανάλογα με την αξία τους. Ετσι, αν και γύρισε την πλάτη στην Ουκρανία αφήνοντας την να τα βγάλει πέρα μόνη της, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις Business που έχει με την κυβέρνηση Ζελένσκι, την από κοινού κατασκευή drones.

Η Ουκρανία, έχει αναπτύξει εν μέσω πολέμου, μια σημαντική τεχνογνωσία σε drones, καλύπτοντας όχι μόνο τις ανάγκες της στον επί τέσσερα χρόνια πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά και τις ανάγκες άλλων χωρών, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

Έτσι, οι δύο κατά περίπτωση σύμμαχοι είναι πολύ κοντά στο να υπογράψουν συμφωνία στην κατασκευή drones στον τομέα αυτό. Ειδικότερα, το CBS News μεταδίδει πως ΗΠΑ και Ουκρανία είναι στα τελικά στάδια επεξεργασίας μνημονίου συνεργασίας για μια νέα διμερή αμυντική συμφωνία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CBS News από τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την εξαγωγή ουκρανικής τεχνολογίας στις ΗΠΑ και τη δημιουργία κοινοπραξιών για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Οι Ουκρανοί έτοιμοι να εξάγουν τεχνογνωσία

Το προσχέδιο του μνημονίου, προϊόν συνεργασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Ουκρανής πρέσβειρας στις ΗΠΑ, Olha Stefanishyna, αποτελεί την κορύφωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2025.

Τότε, η ουκρανική πλευρά παρουσίασε στον Λευκό Οίκο το πλάνο συνεργασίας, στον απόηχο της επιτυχημένης «Επιχείρησης Spiderweb» — μιας τολμηρής επίθεσης με drones βαθιά στη ρωσική επικράτεια που προκάλεσε την ιδιωτική επιδοκιμασία του Προέδρου Τραμπ.

Η Ουκρανία φαίνεται να κεφαλαιοποιεί πλέον την εμπειρία της μετά από 4 και πλέον χρόνια του πολέμου με τη Ρωσία. Ήδη, το Κίεβο έχει αναπτύξει αντι-drones και προσωπικό στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας συμμάχους των ΗΠΑ έναντι επιθέσεων με drones ιρανικής σχεδίασης τύπου Shahed.

Ωστόσο το Κίεβο αντιμετωπίζει ένα σημαντικό «χρηματοδοτικό κενό». Ενώ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας προβλέπει παραγωγική ικανότητα 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2026, η χώρα διαθέτει κεφάλαια μόλις για 15 δισ. δολάρια.

Advertisement

«Η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα είναι αμοιβαία επωφελής, καθώς η αμερικανική χρηματοδότηση θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να κλιμακώσουν την παραγωγή τους», αναφέρουν αξιωματούχοι στο CBS News. Η Ουκρανία υπερέχει σήμερα σε τομείς που οι ΗΠΑ δεν είχαν θέσει ως προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα,

– Η Ουκρανία στοχεύει στην παραγωγή 3 εκατομμυρίων FPV drones το 2026, έναντι μόλις 300.000 που παρήγαγαν οι ΗΠΑ το 2025.

Advertisement

– Εταιρείες όπως η Sine Engineering αναπτύσσουν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που επιτρέπουν στα drones να πετούν χωρίς GPS, παρακάμπτοντας τις εχθρικές παρεμβολές.

– Η ουκρανική General Cherry έχει ήδη συμφωνήσει με την αμερικανική Wilcox Industries για συμπαραγωγή UAVs επί αμερικανικού εδάφους.

Ο Τραμπ θέλει την τεχνογνωσία… τζάμπα

Και φυσικά σαν καλός επιχειρηματίας ο Τραμπ υποτιμά το πρoϊόν για να το πάρει τζάμπα. Πρόσφατα δήλωσε στο Fox News ότι οι ΗΠΑ «δεν χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους… Έχουμε τα καλύτερα drones στον κόσμο»..

Advertisement

Όμως ο Ζελένσκι, έχει πάθει κι έχει μάθει από τις τακτικές του Αμερικανού προέδρου, οπότε παραμένει προσεκτικός όσον αφορά την άρση των εξαγωγικών περιορισμών, θέτοντας ως προϋπόθεση τη διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας και την επάρκεια εφοδιασμού για τις ανάγκες του μετώπου.

Και όπως φαίνεται, κατάφερε να είναι αυτή τη φορά αυτός νικητής καθώς σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «θετικά νέα» που προετοιμάζονται, αποκαλύπτοντας ότι η Ουκρανία έχει ήδη υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ έπεται η επέκταση της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον.

Advertisement