ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2019 07:37 EET

21 εκατομμύρια δολάρια μετά από 40 χρόνια στη φυλακή για διπλό φόνο που δεν έκανε

Μία ολόκληρη ζωή πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Πόσο μπορεί να «μετριαστεί» ένα τέτοιο λάθος;

ASSOCIATED PRESS

Η πόλη της κοιλάδας Simi, στην Καλιφόρνια, κατέληξε σε μια συμφωνία 21 εκατομμυρίων δολαρίων, με έναν άνδρα που φυλακίστηκε εσφαλμένα για σχεδόν 40 χρόνια, αφού καταδικάστηκε για τη δολοφονία της φίλης του και του 4χρονου γιου της.

Ο Κρεγκ Κόλι απελευθερώθηκε το 2017, αφού του απονεμήθηκε χάρη τότε από τον κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν, ο οποίος είπε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία (DNA) και η επανεξέταση της υπόθεσης απέδειξαν την αθωότητά του.

Οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι η συμφωνία θα μετριάσει τις μακρές, δαπανηρές και περιττές νομικές διαδικασίες, αναφέρουν σε ρεπορτάζ που δημοσιεύουν για την συγκεκριμένη υπόθεση οι Los Angeles Times.

Η πόλη θα πληρώσει για την αποζημίωση περίπου 4,9 εκατομμύρια δολάρια και τα υπόλοιπα αναμένεται να καταβληθούν από ασφαλιστικές και άλλες πηγές.

Το κράτος πέρυσι ενέκρινε ξεχωριστή πληρωμή ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Κόλι, ο οποίος είναι σήμερα 71 ετών.

Handout . / Reuters

 

Ο Κόλι πέρασε 39 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, αφού καταδικάστηκε λανθασμένα για τη δολοφονία της 24χρονης Ρόντα Γουίχτ και του γιου της το 1978.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης και ο εισαγγελέας της περιοχής ζήτησαν από τον καταδικασθεντα να τους συγχωρήσει, επειδή οι εγκληματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι το DNA του Κόλι δεν υπήρχε τελικά στο κλινοσκεπάσμα του θύματος, στο οποίο βρέθηκε DNA από έναν άγνωστο άντρα.

Ο Κόλι είχε ένα άλλοθι για το χρόνο των δολοφονιών και οι ερευνητές αργότερα κατέρριψαν τη μαρτυρία από έναν μάρτυρα που τον τοποθέτησε στη σκηνή του εγκληματος.

KABC – Los Angeles

 Οι γονείς του πέθαναν ενώ ήταν στη φυλακή, αφού έβαλαν σε υποθήκη το σπίτι τους για να πληρώσουν τους λογαριασμούς των δικηγόρων του γιου τους.

Ο Ron Kaye, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Coley, δήλωσε ότι ο διακανονισμός προσφέρει κάποια δικαίωση για τον πελάτη του, αν και κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να τον αποζημιώσει για τη ζωή του, που χάθηκε ενώ ήταν φυλακισμένος.

«Τώρα μπορεί να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του, ελπίζοντας ότι θα είναι πολύ καλά στο μέλλον, με την ασφάλεια που του αξίζει”, δήλωσε ο Kaye.

Η αστυνομία της Simi Valley δεν έχει κάνει καμία άλλη σύλληψη για τους δύο φόνους.

Sponsored Post