ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2020 10:57 EET | Updated 09/01/2020 11:26 EET

Επτά πράγματα που γνωρίζουμε για την συντριβή του αεροσκάφους στο Ιράν

Και τα σενάρια και η παραφιλολογία περί κατάρριψης.

ASSOCIATED PRESS

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής του Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines (UIA) με τις λιγοστές πληροφορίες για τα μέχρι τώρα ευρήματα και τις αναφορές πως στο σκάφος είχε εκδηλωθεί φωτιά ενώ ήταν ακόμη στον αέρα, να αφήνουν περιθώρια για την διατύπωση ανυπόστατων, μέχρι στιγμής, σεναρίων για δόλιες πράξεις που μπορεί να οδήγησαν στον θάνατο τους 176 επιβαίνοντες. 

Τα μέχρι τώρα πάντως στοιχεία, δεν υποδηλώνουν κάτι τέτοιο ενώ η παραφιλολογία περί πιθανής κατάρριψης του αεροσκάφους απορρίπτεται, όπως αναφέρει το Reuters, από τις αρχικές εκτιμήσεις δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, ακόμη και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντό δηλώνει, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο».

Τι γνωρίζουμε όμως μέχρι στιγμής:

  1. Το αεροσκάφος μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης είχε κάνει αναστροφή εξαιτίας ενός «προβλήματος». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας: «Το αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε αρχικά προς δυσμάς για να βγει από την [εναέρια] περιοχή του αεροδρομίου, έκανε δεξιά στροφή μετά [την εκδήλωση] προβλήματος και βρισκόταν καθ’ οδόν για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο τη στιγμή της συντριβής».

  2. Στην σχετική αρχική αναφορά της ίδιας υπηρεσίας αναφέρεται, σύμφωνα με το Reuters, πως υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες ατόμων που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, πως είχε πάρει φωτιά ενώ ήταν ακόμη στον αέρα.

  3. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, όπως αναφέρει το Associated Press, ουδέποτε επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου ζητώντας βοήθεια.

  4. Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι πως το αεροσκάφος υπέστη αιφνίδια βλάβη, παρουσίασε κάποιο ξαφνικό τεχνικό πρόβλημα αλλά δεν γίνεται κάποια εκτίμηση, στην αρχική αναφορά της ιρανικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, περί του τι μπορεί να αφορούσε αυτή η βλάβη.

  5. Και τα δύο «μαύρα κουτιά» έχουν ανακτηθεί, ωστόσο σύμφωνα με την Τεχεράνη έχουν υποστεί σοβαρές φθορές και ένα μέρος των καταγεγραμμένων δεδομένων έχει χαθεί.

  6. Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών σε ό,τι αφορά τα αίτια του δυστυχήματος.

  7. Το αεροσκάφος ήταν μόλις τριών ετών και είχε περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και υποβληθεί σε συντήρηση μόλις στις 6 Ιανουαρίου. 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS