99 χρόνια Ανεξαρτησίας της Τουρκίας - Ερντογάν: "Θα οικοδομήσουμε τον Αιώνα της Τουρκίας"

Και ένα πολύ ενδιαφέρον προσωπικό μήνυμα από τον απερχόμενο Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα...
Από τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Τουρκίας το 2018. Ο Ταγίπ Ερντογάν σταθερά θέτει εαυτόν ως "ισότιμο" του Κεμάλ Ατατούρκ. (Presidential Press Service via AP, Pool)
Από τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Τουρκίας το 2018. Ο Ταγίπ Ερντογάν σταθερά θέτει εαυτόν ως "ισότιμο" του Κεμάλ Ατατούρκ. (Presidential Press Service via AP, Pool)
via Associated Press

Η ημέρα της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας είναι η 29η Οκτωβρίου, καθώς αυτή την ημέρα το 1923, το νεοπαγές τότε τουρκικό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, τερματίζοντας την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του Σουλτανάτου την 1η Νοεμβρίου 1922 και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου 1923. Το τουρκικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 29 Οκτωβρίου 1923 και ο Μουσταφά Κεμάλ, ηγέτης του Τουρκικού Εθνικοαπελευθερωτικού Πολέμου και στη συνέχεια γνωστός ως «Ατατούρκ» (πατέρας των Τούρκων), εξελέγη ομόφωνα πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια ημέρα. Η Τουρκία έγινε κοσμική, ενιαία και κοινοβουλευτική δημοκρατία ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ — ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.

Η Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα τίμησε την ημέρα αυτή με δεξίωση σήμερα (27 Οκτωβρίου 2022), όπου αναγνώστηκε προσωπικό μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν, που ανέγνωσε προς τους προσκεκλημένους (μεταξύ των οποίων λίγα πολιτικά πρόσωπα και περισσότεροι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι) ο Πρέσβης Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Το μήνυμα Ερντογάν

″Αγαπητέ Έθνος…Σας χαιρετώ με τα πιο εγκάρδια συναισθήματα, την αγάπη και τον σεβασμό μου.

Σήμερα, όλοι βιώνουμε την υπερηφάνεια και τον ενθουσιασμό του εορτασμού της 99ης επετείου της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Χαιρετίζω την 29η Οκτωβρίου, Ημέρα Δημοκρατίας για τον λαό μας - στις 81 επαρχίες της χώρας μας, αλλά και για εκατομμύρια Τούρκους πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Εκ μέρους της χώρας μου και του έθνους μου, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους φίλους μας που μοιράστηκαν τη χαρά του εορτασμού μας με τους εκπροσώπους μας στο εξωτερικό.

Με την ευκαιρία αυτή, για άλλη μια φορά τιμώ τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τους ήρωές μας που πέτυχαν τη νίκη στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μας και τους πατριώτες βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης.

Εύχομαι το έλεος του Θεού στους μάρτυρες μας που έπεσαν στη μάχη, σαν να μπήκαν σε έναν κήπο με τριανταφυλλιές για χάρη της ανεξαρτησίας μας, και μνημονεύω τους βετεράνους μας με ευγνωμοσύνη.

Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε τον «Αιώνα της Τουρκίας» πάνω στα έργα και τις υποδομές που έχουμε δημιουργήσει στη χώρα μας.

Εύχομαι να ανοίξει ο Κύριός μου τον δρόμο μας.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω για άλλη μια φορά την Ημέρα της Δημοκρατίας μας, την 29η Οκτωβρίου, και εύχομαι στο έθνος μας υγεία, ειρήνη και ευημερία.

Ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές των μαρτύρων μας! Χρόνια πολλά για την 99η επέτειο της Δημοκρατίας μας! Να είστε καλά.”

Συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκημε τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Burak Ozugergin, την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκημε τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Burak Ozugergin, την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Eurokinissi

Mπουράκ Οτσουγκέργκιν: Θα έχουμε πάντα διαφωνίες, αλλά να τις χειριζόμαστε καλύτερα

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το μήνυμα του απερχόμενου Τούρκου Πρέσβη, καθώς ο πολύπειρος διπλωμάτης της γείτονος συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια θητείας στην Αθήνα, ενώ αντικαθίσταται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Στο δικό του μήνυμα, υπογραμμίζει ότι ”πρέπει απλώς να συμφωνήσουμε για το πως να χειριζόμαστε καλύτερα τις διαφορές μας”, σε ένα σχόλιο που μπορεί να ερμηνευτεί και ως διακριτική αποστασιοποίηση από τις ”σκληρές” φωνές στην Άγκυρα. Το πλέον ενδιαφέρον απόσπασμα από το μήνυμά του είναι το ακόλουθο:

″Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε και όντως πρέπει να ορίσουμε τη διμερή μας σχέση με πιο λογικούς και συμφιλιωτικούς όρους τα επόμενα χρόνια.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε και όντως πρέπει να ορίσουμε τη διμερή μας σχέση με πιο λογικούς, λογικούς και συμφιλιωτικούς όρους τα επόμενα χρόνια.
Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου. Αλλά μου φαίνεται ότι πρέπει απλώς να συμφωνήσουμε για το πως να χειριζόμαστε καλύτερα τις διαφορές μας. Και πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνέχεια στον εαυτό μας ότι δεν πρέπει κάθε διαμάχη να δημιουργεί εχθρότητα.
Εν πάση περιπτώσει, με ενθουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ένα μεγάλο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας δεν τρέφει εχθρικά συναισθήματα προς τον ελληνικό λαό. Και από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις, είναι κάπως ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι παρ′ όλη τη συζήτηση και τον θόρυβο, οι Τούρκοι δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους αντιπαθητικούς λαούς για τους Έλληνες. Υποθέτω ότι είναι μια καλή αρχή! Αυτό δείχνει ότι πραγματικά δεν πρέπει να πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε στις εφημερίδες!”

Δημοφιλή