Αδελαΐδα: Ουρές στον Βοτανικό Κήπο για να μυρίσουν λουλούδι που «βρωμά σαν ψόφιος αρουραίος»

Θεωρείται ένα από τα θεαματικότερα λουλούδια στον κόσμο.
via Associated Press

Είναι ένα λουλούδι που η δυσοσμία του μπορεί να ταξιδέψει χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να προσελκύσει μύγες, μέλισσες και σκαθάρια. Μόλις άνθισε στους Βοτανικούς Κήπους της Αδελαΐδας και ο κόσμος κάνει ουρές για να το δει.

Το Titan arum (Άμορφος φαλλός), γνωστό και ως «λουλούδι- πτώμα», λόγω του άσχημου αρώματός του, ανθίζει κάθε λίγα χρόνια, για περίπου 48 ώρες, αναφέρει ο Guardian.

Πρόκειται για ένα λουλούδι το οποίο πρωτοανακαλύφθηκε στη Σουμάτρα της Ινδονησίας το 1878 από τον δόκτορα Ομποάρντο Μπεκάρι σε δάση της περιοχής.

Θεωρείται ένα από τα θεαματικότερα λουλούδια στον κόσμο. Φτάνει τα 3,5 μέτρα σε ύψος, ενώ ο βλαστός και το φύλλωμα ενός ενήλικου φυτού μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα ύψος και τα 4,5 μέτρα διάμετρο.

Η σπανιότητα του Titan arum και της ανθοφορίας του είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να συρρεύσουν στους κήπους και να περιμένουν στην ουρά για ώρες, προκειμένου να μυρίσουν αυτή την τόσο άσχημη οσμή.

Το φυτό που απειλείται με εξαφάνιση μπορεί να μοιάζει με ένα λουλούδι αλλά στην πραγματικότητα είναι μία ταξιανθία. Ένα σύμπλεγμα λουλουδιών, σε έναν μίσχο.

Συνήθως παρομοιάζουν τη μυρωδιά του με εκείνη των ψόφιων αρουραίων. Τα δύσοσμα πόδια και το τυρί με έντονη μυρωδιά επίσης είναι συχνές απαντήσεις.

Η δυσοσμία όταν το φυτό ήταν μέσα στο θερμοκήπιο ήταν τέτοια, που του προκάλεσε αναγούλα, παραδέχθηκε ο Ματ Κόλτερ, επιμελητής για τον πολλαπλασιασμό των φυτών στους Βοτανικούς Κήπους Αδελαΐδας.

via Associated Press

Η αποψίλωση των τροπικών δασών - εξαιτίας του φοινικέλαιου - στην Ινδονησία είχε ως αποτέλεσμα πολλά τέτοια λουλούδια να απειλούνται πλέον με εξαφάνιση. Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το είδος, η Ινδονησία έστειλε σπόρους στους βοτανικούς κήπους και ο Κόλτερ άρχισε τώρα να καλλιεργεί περισσότερα φυτά, από μοσχεύματα φύλλων.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο που βρίσκεται εκεί ζυγίζει 75 κιλά και το ύψος του φτάνει στα 2,6 μέτρα, ανέφερε. Ο λόγος που μυρίζει έτσι το λουλούδι είναι για να προσελκύσει τον επικονιαστή που μπορεί να έχει πάει σε άλλο άνθος.

Το πλήθος που επισκέπτεται τους κήπους είναι μεγαλύτερο κάθε φορά που υπάρχει ανθοφορία. Αλλά αυτό, δεν θα κρατήσει πολύ. «Μέχρι σήμερα το απόγευμα, θα έχει χαθεί», δήλωσε τη Δευτέρα ο Κόλτερ.

Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, το Titan arum θα καταρρεύσει. Όταν γίνεται αυτό, ο υπόγειος κόνδυλος παραμένει σε αδράνεια έως και ένα χρόνο, προτού αναδυθεί ξανά ως φύλλο. Κάθε λίγα χρόνια, εμφανίζεται ξανά ως λουλούδι.

Δημοφιλή