Αερόβια ή άσκηση αντιστάσεων: Ποια να έρχεται πρώτη και ποια δεύτερη στην προπόνησή μας

Και οι δύο είναι εξίσου πολύτιμες. Μα ποια σειρά εγγυάται πιο άμεσα αποτελέσματα;
skynesher via Getty Images

Τελικά όταν μπαίνoυμε στο γυμναστήριο, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κατευθυνθούμε πρώτα; Προς τους διαδρόμους και το ελλειπτικό, προκειμένου να ξεκινήσουμε με την αερόβια ή προς τα ελεύθερα βάρη και τα μηχανήματα ενδυνάμωσης;

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής (δηλαδή Αθλητικής Ιατρικής) προτείνει να επενδύουμε εξίσου και στους δύο τύπους άσκησης, προκειμένου να αποκομίσουμε όλα τα μοναδικά οφέλη τους για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Ποια είναι όμως η βέλτιστη σειρά για δούμε πιο άμεσα αποτελέσματα;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι… «εξαρτάται». Πρόσφατα, στο εργαστήριό όπου οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις του συνδυασμού αερόβιας άσκησης και προπόνησης με βάρη στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, το ιστορικό άσκησης και φυσικά τους στόχους μας.

Τα οφέλη της άσκησης

Aρχικά, σχεδόν οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι καλύτερη από το να μην κάνουμε τίποτα.

Η αερόβια άσκηση είναι μια ρυθμική δραστηριότητα που βοηθά την καρδιά μας. Παραδείγματα αερόβιας άσκησης είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση, η ποδηλασία και η χρήση μηχανημάτων καρδιαγγειακής άσκησης, όπως το ελλειπτικό.

Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία

Με την πάροδο του χρόνου, η καρδιά και οι πνεύμονές μας ενισχύουν την παροχή οξυγόνου στους μύες και έτσι παράγουν ενέργεια, που συμβάλλει στις συνεχείς μυϊκές συσπάσεις.

Η αερόβια άσκηση μπορεί επίσης:

  • Να μειώσει πολλούς παράγοντες κινδύνου χρόνιων ασθενειών
  • Να αυξήσει την ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα νας και πόσο λίπος καίει
  • Να βελτιώσει τησωματική και γνωστική λειτουργία

Η προπόνηση με αντιστάσεις

Περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των μυών μας σηκώνοντας βάρη, πιέζοντας ή τραβώντας ενάντια στην αντίσταση. Αυτό το είδος άσκησης μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας μπάρα ελεύθερων βαρών, αλτήρες, kettlebells, μηχανήματα με βάρη ή ακόμα και λάστιχα αντίστασης.

Anastasiia Sienotova via Getty Images

Η προπόνηση με αντιστάσεις:

  • Eνισχύει τη μυϊκή μας δύναμη και τη μυϊκή μάζα
  • Βελτιώνει την αντοχή μας
  • Eπιφυλάσσει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως για διαβητικούς ή άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2
  • Bελτιώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
  • Ενισχύει την ικανότητα των μυών να μετουσιώνουν τη γλυκόζη σε ενέργεια
  • Βοηθά στη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος
  • Συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών

Το να συνδυάζουμε και τις δύο μορφές άσκησης σε μια προπόνηση, πέρα από το ότι μας εξυπηρετεί από άποψη χρόνου, είναι και τρομερά ωφέλιμο. Ιδίως για άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Πλήθος ερευνών υποστηρίζουν πως ανεξάρτητα από τη σειρά στην οποία θα βάλουμε τους δύο τύπους άσκησης, τα οφέλη είναι τα ίδια και αφορούν ένα τεράστιο σύνολο ανθρώπων.

Αν κάνουμε πρώτα ασκήσεις αντιστάσεων

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση της μυϊκής μας δύναμης στο κάτω μέρος του σώματος, χωρίς να διακυβεύονται άλλες βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση και την υγεία μας. Έτσι, εάν ο στόχος μας μέσα από την άσκηση είναι να παραμείνουμε γενικά υγιείς και να απολαμβάνουμε τα ψυχικά οφέλη της γυμναστικής, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τη σειρά των μορφών άσκησης.

Πότε έχει σημασία η σειρά

Όταν έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους απόδοσης

Εάν είμαστε αθλητές και προπονούμαστε προκειμένου να εξελιχθούμε σε ένα συγκεκριμένο άθλημα ή αν προετοιμαζόμαστε για έναν αγώνα, η ταυτόχρονη προπόνηση μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πρόοδό και την επίτευξη των στόχων μας.

Ο αυθαίρετος και επιτόπου προγραμματισμός της προπόνησης, ενώ ναι μεν μπορεί να λειτουργεί εξαιρετικά για τους «ερασιτέχνες» αθλούμενους, όταν μιλάμε για αθλητές, μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη μυϊκής μάζας και την βελτίωση των αντοχών μας.

Φυσικά, πολλά αθλήματα απαιτούν τον συνδυασμό αερόβιας και μυϊκής ικανότητας και οι αθλητές που τα υπηρετούν, πρέπει να βελτιώνονται διαρκώς και στα δύο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνηθίζεται να προηγείται η άσκηση με αντιστάσεις ή η μορφή άσκησης που θεωρείται πιο «σημαντική» για τους στόχους απόδοσης στο συγκεκριμένο άθλημα.

Η μέθοδος «μια το ένα μια το άλλο»

Αν σε μια προπόνηση δεν θέλουμε να αποφασίσουμε οριστικά τι θα κάνουμε πρώτο και τι δεύτερο, οι ερευνητές συνιστούν μια εναλλακτική μέθοδο με «μικρόκυκλους» αεροβικής και ασκήσεων με αντιστάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ένα σετ άσκησης με αντιστάσεις, θα μπορούσε να το διαδεχθεί ένα τρίλεπτο περπάτημα ή τρέξιμο. Και επαναλαμβάνοντας αυτόν τον κύκλο, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην προπόνησή μας όλες τις ασκήσεις αντίστασης, χωρίς αναγκαστικά να πέφτουν η μία μετά την άλλη.

Αυτή η μέθοδος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι εξίσου αποτελεσματική με το να διχοτομήσουμε από την αρχή την προπόνησή μας στο κομμάτι της αερόβιας και στο κομμάτι της εξάσκησης με αντιστάσεις.

(Mε πληροφορίες από associatedpress).