Σκέφτεστε να ξεκινήσετε το τρέξιμο; 6+1 συμβουλές για αρχάριους δρομείς

Το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα για όλους.
LordHenriVoton via Getty Images

Μπορεί να σου φαίνεται βουνό το να ξεκινήσεις να τρέχεις.

Εντάξει, το περπάτημα είναι απλό, αλλά με το τρέξιμο νιώθεις ότι θα κοπεί η ανάσα σου.

Όμως, όπως ακριβώς και το περπάτημα, έτσι και το τρέξιμο έχει διαφορετικούς ρυθμούς. Δε χρειάζεται να ξεκινήσεις να τρέχεις σαν Ολυμπιονίκης.

Είναι ένα ταξίδι συναρπαστικό και με ενδιαφέρουσες προκλήσεις.

Κι εσύ θα αποφασίσεις το ρυθμό, τη διάρκεια και το στόχο σου.

Τι είναι αυτό που θες; Να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση; Να χάσεις κάποια περιττά κιλά; Να απολαύσεις την υπέροχη ύπαιθρο, λίγο πολύτιμο χρόνο με σένα;

Το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα για όλους.

Ξεκίνησα να τρέχω στα 30 μου. Αφού είχα γίνει μαμά. Μέχρι τότε τίποτα απολύτως. Ήμουν πάντα το παιδί που φοβόταν την μπάλα και δεν το διάλεγαν στις ομάδες στη γυμναστική. Οπότε αποφάσισα ότι όλα αυτά δεν ήταν για μένα.

Η ζωή μου, όμως, άλλαξε με το τρέξιμο. Όχι επειδή βελτιώθηκε η φυσική μου κατάσταση. Αλλά για την αυτοπεποίθηση που μου έδωσε. Που με έμαθε ότι μπορώ να τα καταφέρω, αν βάλω στόχο, και ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Μετά από τέσσερα παιδιά, χιλιάδες χιλιόμετρα και τρεις μαραθώνιους, είναι και ο αποδοτικότερος τρόπος που έχω βρει για αποσυμπίεση.

Αν σε βάζω σε σκέψεις έστω και λίγο, θα σου πω κάποιες βασικές συμβουλές που θα ήθελα να ξέρω όταν ξεκινούσα:

1. Βάλε ξεκάθαρους στόχους

Γιατί θες να τρέξεις; Τι θες να πετύχεις; Βάλε στο μυαλό σου γιατί το ξεκινάς και τι περιμένεις από αυτό. Να είναι στόχοι εφικτοί, όπως πχ «θα τρέξω μέχρι το τέλος του μήνα 2, 5 ή 10 λεπτά ασταμάτητα» και όχι «σε τρεις μήνες θα πάω για ρεκόρ στο Μαραθώνιο».

2. Μην αγχωθείς να αγοράσεις «ειδικό εξοπλισμό»

Τα ρούχα δε χρειάζεται να είναι ακριβά ή εξειδικευμένα, ειδικά στην αρχή τουλάχιστον.

Ναι, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο καλό θα ήταν, αλλά δε χρειάζεται να δώσεις 280 ευρώ για παπούτσια.

Υπάρχουν ειδικοί σε εξειδικευμένα καταστήματα αθλητικών, που θα προτείνουν ένα καλό ζευγάρι για τρέξιμο για αποφυγή ενοχλήσεων, πόνων ή τραυματισμών. Δε χρειάζεται να είναι ακριβό για να είναι καλό. Στην πορεία βλέπεις πώς θα πάει και τι σε βολεύει.

Ούτε ρολόι είναι απαραίτητο. Για αρχή, μπορείς να έχεις το κινητό για να σου δείχνει την απόσταση που έκανες, το ρυθμό σου κλπ.

3. Ξεκίνα αργά και σταδιακά

Όταν ξεκινάμε να τρέχουμε συνήθως θεωρούμε ότι δεν πρέπει να περπατήσουμε και ότι τρέξιμο σημαίνει το 100άρι των Ολυμπιακών αγώνων. Όχι και όχι.

Ξεκίνα με το run-walk τρέξιμο: τρέξε ένα λεπτό και περπάτα. Τρέξε αργά στην αρχή, σαν γρήγορο βάδην. Σιγά-σιγά θα αυξήσεις την ταχύτητά σου και θα μειώσεις -αν θες- το χρόνο που περπατάς.

Θα δοκιμάσεις, έτσι, τις δυνάμεις σου και θα αποφύγεις τραυματισμούς.

4. Να είσαι συνεπής

Όχι μια φορά την εβδομάδα, αλλά όχι και κάθε μέρα. Θες το σώμα σου να μπει σε ρυθμό, να δυναμώσει, αλλά όχι να τραυματιστείς, ούτε να το βλέπεις σαν αγγαρεία. Δυο-τρεις φορές την εβδομάδα είναι πολύ καλά. Θα σε βοηθήσει και να βρεις τη φόρμα σου και να βελτιωθείς.

5. Ακου το σώμα σου

Μην αγνοείς τον πόνο. Μην αγνοείς ούτε τη δύσκολη καθημερινότητά σου. Ξεκουράσου. Μίλα με κάποιον επαγγελματία, αν χρειάζεται.

Μην αμελήσεις προθέρμανση και διατάσεις. Όσο αργά και να έχεις σκοπό να τρέξεις, λίγο περπάτημα, λίγο χαλαρό τρέξιμο και στο τέλος διατάσεις, θα βοηθήσουν τους μυς να ζεσταθούν και θα βελτιώσουν την ελαστικότητά σου. Προσωπικά, με βοήθησε πάρα πολύ το πιλάτες δυο φορές την εβδομάδα.

6. Βρες παρεούλα να σε ξεσηκώνει

Το να έχεις κάποιο φίλο να πηγαίνετε μαζί είναι πολύ σημαντικό για να παραμένεις συνεπής και να ξεσηκώνεσαι όταν δεν νιώθεις ότι έχεις όρεξη.

Βρες μια κοινότητα δρομέων. Μια παρέα για να συζητάτε για τις προπονήσεις σας, πώς τα πήγατε και να μοιράζεστε την πρόοδό σας. Είναι απίστευτα ενθαρρυντικό και υποστηρικτικό.

+1. Ο «ειδικός»

Αν ξεκινούσα σήμερα αυτό το ταξίδι, αυτό είναι το πιο σημαντικό που θα έκανα: θα συμβουλευόμουν έναν ειδικό στο τρέξιμο, έναν προπονητή για να με βοηθήσει να ξεκινήσω με το σωστό τρόπο και να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα προπόνησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες μου.

Οι «ειδικοί» σού δείχνουν το δρόμο, σε βάζουν σε μια σειρά και έχουν την πλήρη ευθύνη να χτίσουν αυτό το ταξίδι. Κι εσύ ταξιδεύεις με ασφάλεια και σιγουριά.

Το τρέξιμο είναι εκτόνωση, είναι ψυχοθεραπεία. Ναι, μπορεί να μη σου ταιριάξει στην πορεία. Δώσε, όμως, χρόνο στον εαυτό σου να το ανακαλύψεις και να δεις αν σου αρέσει πραγματικά.