Αυστραλία: «Πράξη επιθετικότητας» η παρουσία κινεζικού κατασκοπευτικού πλοίου κοντά στις ακτές της

Πλησίασε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
.
.
AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENCE via via REUTERS

Ένα κινεζικό πλοίο συλλογής πληροφοριών εντοπίστηκε στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από ευαίσθητες εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια της χώρας, ανακοίνωσε η Αυστραλία την Παρασκευή, αυξάνοντας τις ανησυχίες εν μέσω μιας προεκλογικής καμπάνιας, που έχει να κάνει και με την επιθετικότητα της Κίνας στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε πως το σκάφος του κινεζικού ναυτικού δεν ήταν στα αυστραλιανά χωρικά ύδατα, μα η παρουσία του ήταν «ανησυχητική».

«Είναι ξεκάθαρα ένα πλοίο συλλογής πληροφοριών και μας κοιτούν και εμείς τους παρατηρούμε στενά» είπε σε δημοσιογράφους.

Η Αυστραλία παρακολουθούσε το σκάφος την τελευταία εβδομάδα καθώς έπλεε στα ανοιχτά του σταθμού ναυτικών επικοινωνιών Harold E Holt στο Έξμαουθ, που χρησιμοποιείται από αυστραλιανά, αμερικανικά και συμμαχικά υποβρύχια.

Η κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία δεν προέβη άμεσα σε σχόλια.

Η Αυστραλία έχει γενικές εκλογές στις 21 Μαΐου και το ζήτημα της απειλής προς την εθνική ασφάλεια από την Κίνα έχει αποτελέσει φλέγον θέμα της προεκλογικής περιόδου.

«Νομίζω πως είναι μια πράξη επιθετικότητας. (Το) νομίζω επειδή έφτασε τόσο νότια» είπε ο υπουργός Άμυνας, Πίτερ Ντάτον, σε συνέντευξη Τύπου. «Ήταν πολύ κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών στη δυτική ακτή της Αυστραλίας».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων εμπορικών εταίρων είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, λόγω διαφόρων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η κινεζική επιρροή στην Αυστραλία και στην περιοχή του Ειρηνικού.

Ο Ντάτον εξέφρασε προβληματισμούς για το «περίεργο timing» της εμφάνισης του πλοίου, αν και η υπουργός Εσωτερικών Θεμάτων Κάρεν Άντριους αρνήθηκε να το συνδέσει με την προεκλογική εκστρατεία και ο Μόρισον είπε πως σκάφη του κινεζικού ναυτικού είχαν βρεθεί και στο παρελθόν στα ανοιχτά της Αυστραλίας.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είπε ότι επιθυμεί ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Reuters

Popular in the Community