Αυτά ήταν τα σύνεργα των γιατρών, αθλητών και φαρμακοποιών της αρχαιότητας

Oι «αρχαίες θερμοφόρες» αποκαλύπτονται σε δράση του Αθέατου Μουσείου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Πήλινες αρχαίες θερμοφόρες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πήλινες αρχαίες θερμοφόρες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τι ήταν αυτά τα περίεργα αντικείμενα που για χρόνια χαρακτηρίζονταν ως κοινές φλάσκες; Και γιατί είχαν περίεργα σχήματα κι ειδικό τρόπο κατασκευής;

Στην πραγματικότητα ήταν σύνεργα γιατρών, αθλητών και φαρμακοποιών της αρχαιότητας. Κι ήταν αυτά ακριβώς τα περίεργα σχήματα και ο ειδικός τρόπος της κατασκευής τους που τα καθιστούσαν κατάλληλα για την ανακούφιση ποικίλων παθήσεων σε διαφορετικά μέρη του σώματος.

Κι είναι αυτές οι «αρχαίες θερμοφόρες», τα αγγεία θεραπευτικής χρήσης με αρκετές ομοιότητες στο σχήμα με τις σύγχρονες θερμοφόρες που υποδέχεται το Αθέατο Μουσείο, η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από δεκάδες αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο, λοιπόν, αναδεικνύει ένα σύνολο από πήλινα αγγεία θεραπευτικής χρήσης, που χρονολογούνται από το τέλος του 3 ου ως τον1 ο αι. π.Χ. και προέρχονται από την Αθήνα, τη Χαλκίδα, την Τανάγρα και από άλλες περιοχές.

Οι «αρχαίες θερμοφόρες» παρουσιάζονται στην «Αίθουσα του Βωμού» (αιθ. 34) ως τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023.

Στιγμιότυπο από τον καθαρισμό της τριγωνικής φλάσκας (θερμοφόρας)
Στιγμιότυπο από τον καθαρισμό της τριγωνικής φλάσκας (θερμοφόρας)
ΕΑΜ

Συγκεκριμένα:

Στις 11 και στις 25 Ιουνίου, στις 9 και στις 23 Ιουλίου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 7 και στις 28 Ιουνίου και στις 5 Ιουλίου ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00,αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τους αρχαίους θεραπευτές, τις μεθόδους και τα μυστικά της αρχαίας ίασης, από τους προϊστορικούς χρόνους ως το τέλος της αρχαιότητας (ώρα έναρξης 13.00).

Info:

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: eam@culture.grwww.namuseum.gr

Πήγαινε στην αρχική σελίδα