«Οι “παππούδες ληστές” απείλησαν την Κιμ Καρντάσιαν με όπλο- μα δεν ήξεραν ποια ήταν» τιτλοφορείται δημοσίευμα του BBC σχετικά με τη ληστεία με θύμα την τηλεπερσόνα το 2016.

Το πρωί μετά τη ληστεία ο Γιούνις Αμπάς γύρισε σπίτι του να κοιμηθεί. Όταν ξύπνησε η σύζυγός του έβλεπε τηλεόραση, όπου πρώτο θέμα ήταν πως ένοπλοι είχαν δέσει και ληστέψει την τότε 35χρονη Καρντάσιαν υπό την απειλή όπλου σε πολυτελές διαμέρισμα του Παρισιού. Οι ληστές έκλεψαν τα κοσμήματά της, αξίας περίπου 10 εκατ. δολαρίων, περιλαμβανομένου του δαχτυλιδιού που της είχε δώσει ο τότε σύζυγός της Κάνιε Γουέστ, αξίας 4 εκατ. δολαρίων. «Αυτό έχει την υπογραφή σου» είπε στον Αμπάς η σύζυγός του- και είχε δίκιο.

Advertisement
Advertisement

Ο 62χρονος επιδιδόταν σε εγκληματικές δραστηριότητες όλη του τη ζωή, από μικροαδικήματα μέχρι ληστείες τραπεζών. Η ληστεία της Καρντάσιαν, έγραψε αργότερα στα απομνημονεύματά του, θα ήταν η τελευταία του «δουλειά» πριν αποσυρθεί. Ωστόσο μια σειρά από λάθη οδήγησαν στη σύλληψη του ίδιου και συνεργών του τρεις μήνες μετά, στις αρχές του 2017.

Δέκα πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου στο Παρίσι σε δίκη που αναμένεται να διαρκέσει κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Από αυτούς πέντε κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη ληστεία και έξι ότι ήταν συνεργοί. Οι πιο πολλοί γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950, με τα γαλλικά ΜΜΕ να τους αποκαλούν «παππούδες ληστές». Ο Αμπάς και ένας 68χρονος, ο Αομάρ Αΐτ Κεντάχε, ομολόγησαν, οι άλλοι όχι. Ένας έχει πεθάνει και άλλος ένας, 81 ετών, πάσχει από προχωρημένοι άνοια. Όταν αρχίσει η δίκη, περίπου 9 χρόνια θα έχουν περάσει από τη ληστεία.

Τη νύχτα της 2ας προς την 3η Οκτωβρίου 2016 ο Αμπάς και τέσσερις συνεργοί φέρονται να παρακολουθούσαν τη σουΐτα της Καρντάσιαν στο Hotel de Pourtalès στη συνοικία Μαντελίν του Παρισιού. Κατά τις 3 τα ξημερώματα μπήκαν στο ξενοδοχεί, ντυμένοι αστυνομικοί και έχοντας μαζί τους όπλο. Απείλησαν και έδεσαν με χειροπέδεες τον Αμπντεραχμάνε Ουατίκι, Αλγερινό διδακτορικό που έκανε νυχτερινές βάρδιες ως ρεσεψιονίστ, και τον πήγαν στο δωμάτιο της Καρντάσιαν. Η ίδια ήταν στο κρεβάτι της, όταν άκουσε βήματα στις σκάλες. Φώναξε την αδελφή της Κόρτνεϊ και τη στυλίστριά της Στέφανι, και πανικοβλήθηκε όταν δεν απάντησαν. «Ήξερα ότι έρχονταν για μένα» είπε αργότερα σε συνέντευξή της.

Κάλεσε το 911, το οποίο όμως είναι αριθμός που λειτουργεί στις ΗΠΑ. Καθώς καλούσε τον Πασκάλ Ντιβιέ, σωματοφύλακά της τότε, που είχε συνοδέψει την αδελφή της σε ένα κλαμπ, οι ληστές μπήκαν μέσα, την έριξαν στο κρεβάτι και άρχισαν να φωνάζουν. «Έλεγαν συνέχεια “το δαχτυλίδι! Το δαχτυλίδι! Και είχα εκπλαγεί τόσο πολύ που δεν καταλάβαινα για ένα λεπτό» είπε στη συνέντευξη στον Ντέιβιντ Λέτερμαν.

Ο Ουατίκι έκανε τον διερμηνέα, και όταν βρήκαν το δαχτυλίδι το έβαλαν σε μια τσάντα μαζί με άλλα κοσμήματα, καθώς και 1.000 δολάρια που βρήκαν σε μετρητά. Ένας την άρπαξε και την τράβηξε προς το μέρος του. Η ίδια φορούσε μόνο μια ρόμπα και, όπως είπε, νόμισε ότι θα επιχειρούσε να την κακοποιήσει, μα αυτός την έδεσε με την τεχνική «saucissonage» (σαν «σαλάμι») και την άφησε στο μπάνιο. Μετά τράπηκαν σε φυγή με τα πόδια και δίκυκλα. Η Καρντάσιαν κατάφερε να ελευθερωθεί και λίγο μετά έφτασε ο σωματοφύλακάς της. Η ίδια κατέθεσε στη γαλλική αστυνομία και επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Ο Αμπάς κατάλαβε ποιο ήταν το θύμα μόνο όταν την είδε στην τηλεόραση.

Advertisement

Τα λάθη

Λάθη έγιναν και όσον αφορά στην ασφάλεια της Καρντάσιαν και όσον αφορά στους ληστές: «Δεν έλαβαν υπόψιν την πρόοδο από τις τεχνικές της αστυνομίας, που μπορούν πλέον να βρίσκουν μικροΐχνη DNA παντού» είπε η Πατρίσια Τουρανσό, δημοσιογράφος και συγγραφέας του «Kim and the Grandpa Robbers», που έχει αντικείμενο τη ληστεία και τις ζωές των δραστών. «Όταν ντύθηκαν αστυνομικοί σκέφτηκαν πως “αυτό είναι, κανείς δεν θα είναι σε θέση να μας αναγνωρίσει”» πρόσθεσε. Ωστόσο το 2016 το Παρίσι είχε ακόμα πρόσφατα τα βιώματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του προηγούμενου έτους και υπήρχαν πολλές κάμερες CCTV σε όλη την πόλη, κάτι που σημαίνει ότι η αστυνομία ήταν σε θέση να εντοπίσει τους ληστές και να τους δει να φεύγουν με τα κοσμήματα. Άλλες λεπτομέρειες υποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός ήταν αρκετά πρόχειρος: Ενώ απομακρυνόταν με δίκυκλο ο Αμπάς έπεσε, ρίχνοντας μια τσάντα με κοσμήματα. Την επόμενη ημέρα περαστική βρήκε ένα κολιέ με διαμάντια και το φορούσε στο γραφείο πριν δει τις ειδήσεις και συνειδητοποίησε από πού είχε προέλθει.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Αμπάς και άλλους τον Ιανουάριο του 2017 και αργότερα επιβεβαίωσε πως ήταν υπό παρακολούθηση για εβδομάδες, αφού ίχνη DNA που αφέθηκαν στη σκηνή υποδείκνυαν τον Αομάρ Αΐτ Κεντάχε, γνωστό ως «Ομάρ τον Γέρο».

Γαλλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφία από την παρακολούθηση της αστυνομίας,που δείχνει κάποιους από τους ληστές να πίνουν καφέ και να κουβεντιάζουν σε καφέ στο Παρίσι λίγο πριν τη σύλληψή τους.

Advertisement

Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν είναι το πώς η σπείρα έμαθε το πρόγραμμα της Καρντάσιαν. Δικαστικά έγγραφα που είδε το BBC δείχνουν ότι τόσο ο Κεντάχε όσο και ο Αμπάς είπαν ότι όλες οι πληροφορίες που χρειάζονταν είχαν αναρτηθεί online από την ίδια την Καρντάσιαν, η οποία άλλωστε έστησε την καριέρα της πάνω στον διαμοιρασμό της ζωής και των κινήσεών της. Ωστόσο πώς γνώριζαν ότι τη νύχτα εκείνη η Καρντάσιαν θα ήταν μόνη στο δωμάτιό της, χωρίς τον σωματοφύλακα; Τα έγγραφα δείχνουν πως η αστυνομία θεωρεί ότι ο Γκάρι Μαντάρ, που η εταιρεία του αδελφού του παρείχε υπηρεσίες μεταφοράς στις Καρντάσιαν για χρόνια, λειτούργησε ως συνεργός και έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις. Ο Μαντάρ συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2017. Ο δικηγόρος του Άρθουρ Βένκεν αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις που να τις στηρίζουν. Επίσης, πρόσθεσε ότι αν και οι αδελφοί Μαντάρ αντάλλασσαν μηνύματα για τις Καρντάσιαν κατά την Fashion Week, το έκαναν επειδή βαριούνταν και ότι ο Γκάρι κοιμόταν όταν έγινε η ληστεία. «Πέντε άνδρες το έκαναν αυτό. Δε νομίζετε πως ένας από αυτούς παρακολουθούσε ποιος ερχόταν και ποιος έφευγε από το ξενοδοχείο της;» είπε, υποδεικνύοντας πως ο Μαντάρ είχε συλληφθεί απλώς και μόνο για να αποδείξει ότι το γαλλικό σύστημα Δικαιοσύνης λειτουργεί.

Στο πλαίσιο της δίκης θα επιχειρηθεί ακόμα να διαπιστωθεί πού κατέληξαν τα κοσμήματα. Η παρακολούθηση των κινητών της συμμορίας έδειξε πως λίγο μετά τη ληστεία ο «Ομάρ ο Γέρος» ταξίδεψε από το Παρίσι στην Αντβέρπη, όπου το 50% των επεξεργασμένων/ γυαλισμένων διαμαντιών και το 80% των ακατέργαστων πωλούνται, σύμφωνα με το Diamond Investment Office. Πολλά κοσμήματα έλιωσαν ή διασπάστηκαν και πωλήθηκαν. Ο Αμπάς πήρε 75.000 ευρώ, άλλοι πήραν λιγότερα. Όσον αφορά στο δαχτυλίδι, ο Ομάρ είπε πως η σπείρα φοβόταν να το πουλήσει επειδή θα ήταν εύκολος ο εντοπισμός του. Δεν βρέθηκε ποτέ.

Η Κιμ Καρντάσιαν από πλευράς της «ταρακουνήθηκε»: Όπως είπε, φοβήθηκε για τη ζωή της και μείωσε τη δραστηριότητά της στα social media, ενώ η αδελφή της Κλόε είπε ότι για λόγους ασφαλείας η οικογένεια θα άλλαζε τον τρόπο που έκανε αναρτήσεις στα social media.

Advertisement

Η Πατρίσια Τουρανσό είπε ότι έβρισκε συναρπαστικό αυτό που χαρακτήρισε ως «σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς τους παλαιάς κοπής κλέφτες…και αυτή τη διεθνή σταρ των social media….έφυγαν με δίκυκλα και αυτή πετά με ιδιωτικά τζετ…είναι μια ομάδα γερασμένων, ξεπεσμένων κλεφτών, είναι πάντα άφραγκοι και πάντα μπλεγμένοι σε περίπλοκα σχέδια…βρίσκονται μπροστά σε μια celebrity και δεν ξέρουν καν ποια είναι».

Όπως υπογράμμισε, δεν ήταν ούτε «ελίτ» ούτε η «αφρόκρεμα» των Γάλλων παρανόμων: «Είναι της ίδιας κατηγορίας με αυτούς που τις δεκαετίες του 60 και του 70 λήστευαν τράπεζες ή ταχυδρομεία και μετά άλλαξαν αντικείμενο σε διακίνηση ναρκωτικών και μετά πήγαν στα κοσμήματα επειδή ήταν ευκολότερο».

Advertisement