Αυτός θα είναι ο διάδοχος των ελικοπτέρων Super Puma: Το ιταλικό AW139 (φωτογραφίες)

Σημαντική εξέλιξη και για τα θρυλικά Super Puma.
Kiko Drudis / 500px via Getty Images

Το ελικόπτερο AW139 της ιταλικής Leonardo προορίζεται να αποτελέσει τον διάδοχο του θρυλικού ελικοπτέρου παντός καιρού Super Puma, κατόπιν αποφάσεων του ΣΑΓΕ (Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων).

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, επιδιώκεται η προμήθεια ελικοπτέρων του τύπου για την Πολεμική Αεροπορία, ενώ ενδιαφέρον έχει υπάρξει και για την απόκτηση τριών για το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και για τις ανάγκες του υπουργείου Υγείας. Σχετικό αίτημα (LOR) αναμένεται να σταλεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, σημαντικές είναι οι εξελίξεις και ως προς τους «βετεράνους» της κατηγορίας, τα Super Puma, με την υπογραφή και έναρξη υλοποίησης της FOS (follow on support). Ένα ελικόπτερο που ήταν καθηλωμένο έχει ήδη μεταφερθεί στην Ελευσίνα, για συντήρηση από την Aeroservices. Γενικότερα μιλώντας, οι εν λόγω πηγές υπογραμμίζουν πως, ανεξαρτήτως των εξελίξεων με τα AW139, η συντήρηση και χρήση των Super Puma συνεχίζεται.

AW139

Flight Video and Photo / 500px via Getty Images

Το ελικόπτερο της Leonardo κρίθηκε η καλύτερη δυνατή επιλογή, με βάση τα επιχειρησιακά κριτήρια που τέθηκαν. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος ειδικά σχεδιασμένο για αποστολές άμεσης ιατρικής βοήθειας και έρευνας και διάσωσης, και ενσωματώνει ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογία, με υψηλές επιδόσεις. Μεταξύ άλλων διαθέτει πολύ προηγμένα avionics, πλήρως «digital glass» πιλοτήριο και ειδικό εξοπλισμό όπως το OPLS (Obstacle Proximity Lidar System) για την ελαχιστοποίηση του φόρτου του πιλότου. Η καμπίνα του μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις, φτάνοντας μέχρι και τα τέσσερα φορεία. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι πέντε νοσηλευτές και δύο φορεία ταυτόχρονα, μαζί με εξοπλισμό υποστήριξης ζωής.

Το μέγιστο βάρος του είναι 6.400 κιλά, ωστόσο μπορεί να φτάσει τα 6.800/ 7.000. Η διάμετρος του έλικα είναι 13,8 μέτρα, έχει μονομελές ή διμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 15 επιβάτες. Έχει μέγιστη ταχύτητα cruise 306 xlm και εμβέλεια 1.187 χλμ.

Flight Video and Photo / 500px via Getty Images
Daniele Faccioli/Stocktrek Images via Getty Images
Daniele Faccioli/Stocktrek Images via Getty Images

Δημοφιλή