Αυγενάκης: Ανοίγει συζήτηση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών- τι λέει η μελέτη των Ολλανδών

«Δεν θα γίνει κανένας αιφνιδιασμός. Δεν θα γίνει κάτι ερήμην των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα της περιοχής, ούτε ερήμην της αυτοδιοίκησης»
.
.
Εurokinissi

«Ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Δεν θα γίνει κανένας αιφνιδιασμός. Δεν θα γίνει κάτι ερήμην των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα της περιοχής, ούτε ερήμην της αυτοδιοίκησης», είπε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, για το τι προβλέπει η μελέτη των Ολλανδών για την πληγείσα Θεσσαλία.

«Το νούμερο ένα θέμα είναι το νερό (…) Έχουμε πλέον εικόνες μπροστά μας, όπως αυτές της Θεσσαλίας, που νερό έχουμε και νερό δεν έχουμε. Και όπως και πριν την πλημμύρα του Νεπάλ, το πρόβλημα της ξηρασίας, δηλαδή φαινομένων ερημοποίησης, ήταν εντονότατα. Και “καπάκι” είδαμε και την άλλη πλευρά. Τέτοια φαινόμενα δυστυχώς θα έχουμε, όπως λένε τουλάχιστον και ειδικότεροι από εμένα» είπε, προσθέτοντας πως «πολιτική νερού οργανωμένη, ολοκληρωμένη δεν είχε γίνει. Σε ό, τι αφορά την άρδευση. Διότι εγώ αρμοδιότητα έχω για την άρδευση αλλά και για την ύδρευση. Να θυμίσουμε ότι από το νερό που που απολαμβάνει η γη μας, περίπου το 11 με 12% καταλήγει στην ύδρευση και περίπου 84% καταλήγει στην άρδευση. Δεν είχαμε συζητήσει ποτέ για τις απώλειες που υπάρχουν στα συστήματα άρδευσης. Ασχολούμασταν όλοι με την ύδρευση».

Η Θεσσαλία, σημείωσε, έδειξε «την πραγματική εικόνα της χώρας μας, όπου χρειαζόμαστε αντιπλημμυρικά έργα και εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους».

Για το τι προβλέπει η μελέτη των Ολλανδών για την πληγείσα Θεσσαλία, επισήμανε: «Πρώτα από όλα εμείς είμαστε υποχρεωμένοι -και αυτό κάνουμε με πολλή πίστη και με πολλή συνέπεια- στις άμεσες ενισχύσεις, έτσι ώστε να δοθεί να υπάρξει ρευστότητα στους πληγέντες και ειδικά σε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν. Και αναφέρομαι στις παράκτιες περιοχές. Αυτό είναι το ένα το οποίο εξελίσσεται. Το δεύτερο είναι τι κάνουμε μεσομακροπρόθεσμα σε επίπεδο καλλιεργειών».

Όπως σημείωσε, «έχουμε την καταγραφή από τους Ολλανδούς με απόλυτη λεπτομέρεια συμπεριφορών και ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων που οδήγησαν σε όλη αυτή την εικόνα και τελικά σε όλη αυτή την καταστροφή ανά περιοχή. Πως λειτούργησε το κάθε αντιπλημμυρικό έργο σε κάθε σημείο. Πραγματικά μια πολύ χρήσιμη δουλειά. Αυτό βοηθά τους ίδιους αλλά και εμάς να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Και καταλήγουν σε προτάσεις που είναι πολύ χρήσιμες. Δεν πάμε σε πολύ μεγάλα φαραωνικά έργα, αλλά πάνε σε μικρότερα, πέρα από τα 3 σημαντικά φράγματα που ήδη εξελίσσονται (…) Εκεί που επιμένουν και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους είναι οι πολλές μικρές στάσεις του νερού, κυρίως στις πλαγιές των βουνών, πριν φτάσουν στην κοιλάδα, πριν φτάσουν στη λεκάνη (…) Την ίδια στιγμή κάνουν κι άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγμα πιθανή επέκταση της λίμνης Κάρλα, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα υποδοχής και φιλοξενίας νερού που θα φτάσει από τις γύρω περιοχές (…) Άλλη λύση που προτείνουν είναι η δυνατότητα ελεγχόμενης πλημμύρας σε συγκεκριμένα σημεία που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων όλοι οι άνθρωποι της περιοχής».

Δημοφιλή