ΔΙΕΘΝΕΣ
16/08/2021 11:01 EEST | Updated 16/08/2021 18:45 EEST

Καμπούλ: Χάος, πυροβολισμοί και νεκροί στο αεροδρόμιο

Συγκλονιστικές εικόνες από ανθρώπους που ποδοπατούνται για να δραπετεύσουν από τη χώρα.

Anadolu Agency via Getty Images

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς εκατοντάδες προσπάθησαν να μπουν με το ζόρι σε αεροπλάνα που έφευγαν από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Ενας μάρτυρας είπε ότι είχε δει τις σορούς πέντε ατόμων να μεταφέρονται σε ένα όχημα. Ενας άλλος μάρτυρας είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν τα θύματα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς ή ποδοπατήθηκαν.

Αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για το αεροδρόμιο, πυροβόλησαν νωρίτερα στον αέρα για να διασκορπίσουν το πλήθος, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Αναστολή των εμπορικών πτήσεων

Οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλε εξαιτίας του χάους, ανακοίνωσε στο μεταξύ η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας.

«Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αρχή σε μηνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης.

Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο.