Τι εννοεί ο Νετανιάχου όταν λέει:Θα έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο

Μοντέλο Δυτικής Όχθης ή κάτι άλλο; Ο αμερικανός ΥΠΕΞ σε επαφές με αραβικές χώρες συζήτησε για την "επόμενη μέρα" και έχει δηλώσει πως το Ισραήλ δεν θέλει να κυβερνήσει την Γάζα.
via Associated Press

Την ”συνολική ευθύνη για την ασφάλεια” στην Λωρίδα της Γάζας επ′ αόριστον μετά το πέρας του πολέμου, θα την αναλάβει το Ισραήλ δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου σε συνέντευξη του στο ΑΒC News ερωτήθηκε ποιος θα αναλάβει την διακυβέρνηση στην Γάζα μετά τον πόλεμο και εκείνος απάντησε: ”Αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς”. Και συμπλήρωσε: ”Το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια” στον παλαιστινιακό θύλακα. ”Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε”.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς εννοεί, θέλει ή επιδιώκει ο Νετανιάχου αλλά θα μπορούσε να είναι ένα είδος κατοχής. Η ”ευθύνη για την ασφάλεια” είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για ένα τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Βάσει των Συμφωνιών του Όσλο (την πρώτη Ισραηλινο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία από τη δεκαετία του 1990) ένα από τα συμφωνηθέντα ήταν ότι τμήματα της Δυτικής Όχθης θα ήταν υπό τον παλαιστινιακό δημοτικό έλεγχο και την ευθύνη της ισραηλινής ασφάλειας. Με άλλα λόγια, οι Ισραηλινοί επιχειρούν κατά το δοκούν όσον αφορά την επιβολή του νόμου και την τήρηση της τάξης, αλλά τα πιο πεζά, καθημερινά καθήκοντα όπως η συλλογή σκουπιδιών και η λειτουργία των σχολείων, θα ήταν ευθύνη των Παλαιστινίων.

Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε όμως να υπάρχει ένας παλαιστινιακός φορέας έτοιμος να συνεργαστεί στη Γάζα με τους Ισραηλινούς και η Παλαιστινιακή Αρχή και επικεφαλής της Αμπας το έχει αποκλείσει.

Δεδομένου όμως πως η ερώτηση προς τον Νετανιάχου ήταν περί ”διακυβέρνησης” μπορεί να εννοεί και κάτι τελείως διαφορετικό.

Τι δήλωνε μέχρι τώρα ο Μπλίνκεν-Χαμάς ”δεν θα δεχθούμε κυβέρνηση Βισύ”

Η δήλωση του πάντως σίγουρα προκαλεί έκπληξη καθώς κατά την τριήμερη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Μέση Ανατολή και τις επαφές με ομολόγους του αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, ένα από τα θέματα ήταν η επόμενη ημέρα στην Γάζα, με διάφορα σενάρια να εξετάζονται αλλά χωρίς να ανακοινώνεται κάτι.

Μάλιστα ο Άντονι Μπλίνκεν έχει κατ′ επανάληψη δηλώσει πως το Ισραήλ δεν θέλει να μείνει στην Γάζα και να έχει την ευθύνη της τονίζοντας σε πολλές συνεντεύξεις του πως έχει αποχωρήσει από τον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007 και δεν θέλει να δεσμευτεί ξανά.

Ενα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει με σφοδρές αντιδράσεις στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο ενώ εφόσον η δήλωση αυτή του Νετανιάχου δεν είναι προϊόν συνεννόησης με τις ΗΠΑ, τότε ”ακυρώνει” τον ίδιο τον αμερικανό Υπ.Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς έλεγε σε συνέντευξή του (από τον Λίβανο όπου βρίσκεται), και αναφερόμενος σε διαρροές σεναρίων για την επόμενη ημέρα στην Γάζα πως η Χαμάς θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα αποδεχθεί να σχηματιστεί ”κυβέρνηση Βισύ”, αναφορά που παραπέμπει στην κυβέρνηση δωσίλογων ανέλαβαν την εξουσία στην Γαλλία κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

″Ανοιχτός” σε μικρές παύσεις πυρός όχι σε εκεχειρία

Στην ίδια συνέντευξη, απέρριψε για ακόμη μια φορά την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

″Δεν θα υπάρξει γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων”, είπε, την ίδια στιγμή που που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να τερματιστεί ”ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα”, που έχει μετατραπεί σε ”νεκροταφείο παιδιών”.

″Σε ό,τι αφορά (...) μικρές παύσεις –μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί–, τις κάνουμε ήδη”, πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Ουσιαστικά απαντούσε σε ανακοίνωση του του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου (πριν την συνέντευξη του στο ABC Newς) αναφέρθηκε στην ”πιθανότητα τακτικών παύσεων” των ισραηλινών επιχειρήσεων ”για να δίνονται στους άμαχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φθάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί, δυνητικά, η απελευθέρωση ομήρων”.

″Υποθέτω πως θα εξετάσουμε τις συνθήκες για να επιτραπεί αγαθά –ανθρωπιστικά αγαθά– να εισέλθουν ή οι όμηροί μας να φύγουν. Αλλά δεν νομίζω πως θα υπάρξει γενική εκεχειρία”, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. ”Αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειές μας για να φύγουν οι όμηροι, καθώς το μοναδικό πράγμα που έχει αποτέλεσμα όταν πρόκειται για αυτούς τους εγκληματίες, για τη Χαμάς, είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε”.

Ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου απάντησε ”βεβαίως”, ”δεν υπάρχει αμφιβολία” και αυτό ”θα πρέπει να επιλυθεί μετά τον πόλεμο”, καθώς όπως αναγνώρισε η κυβέρνησή του δεν τήρησε την υποχρέωσή της να προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ.

Πηγές: ΑΒC News, France 24, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή