ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2021 14:42 EEST | Updated 14/10/2021 20:11 EEST

Αιματηρή διαδήλωση με πυροβολισμούς και νεκρούς στη Βηρυτό

Βαθαίνει η κρίση στον Λίβανο μετά την φονική έκρηξη του περασμένου έτους στο λιμάνι της πόλης.

Aziz Taher via Reuters

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βηρυτό του Λιβάνου την Πέμπτη, όταν καταιγισμός από πυρά εξαπολύθηκε εναντίον υποστηρικτών της σιιτικής ομάδας Χεζμπολάχ, που συμμετείχαν σε διαδήλωση για την απομάκρυνση του δικαστή που διερευνά την φονική έκρηξη του περασμένου έτους στο λιμάνι της πόλης.

Το αιματηρό συλαλλητήριο έρχεται να υπογραμμίσει τη βαθύτερη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά την καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου του 2020.

Κήρυξη εθνικού πένθους για τα θύματα των σημερινών επεισοδίων - Τη σύλληψη εννέα ανθρώπων ανακοίνωσε ο στρατός

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε στο twitter την κήρυξη εθνικού πένθους αύριο Παρασκευή για τους νεκρούς των σημερινών βίαιων επεισοδίων στη Βηρυτό.

Έξι σιίτες έπεσαν νεκροί από πυρά στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σε επίθεση εναντίον υποστηρικτών των σιιτικών κινημάτων Χεζμπολάχ και Αμάλ που διαδήλωναν, ζητώντας την απομάκρυνση του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, του επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Παράλληλα, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε εννέα άτομα, ανάμεσά τους έναν Σύρο, για τα αιματηρά επεισόδια.

Ο στρατός ανέφερε στο twitter ότι δυνάμεις του παραμένουν αναπτυγμένες στην περιοχή για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση της βίας.

Mohamed Azakir via Reuters

Ο στρατός του Λιβάνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα πυρά είχαν στόχο διαδηλωτές καθώς περνούσαν από έναν κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο που βρίσκεται σε μια περιοχή, η οποία χωρίζει τις χριστιανικές από τις σιιτικές μουσουλμανικές συνοικίες.

Μια στρατιωτική πηγή είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά ακόμη τραυματίστηκαν. Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε για ηρεμία.

 

Mohamed Azakir via Reuters

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν από τη χριστιανική γειτονιά Αϊν ελ-Ρεμανέ και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, πρόσθεσε η πηγή.

Η τηλεόραση al-Manar της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι «δύο μάρτυρες» και ένας αριθμός τραυματιών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στα νότια σιιτικά προάστια, υποδεικνύοντας ότι τα θύματα ήταν Σιίτες.

Οι πυροβολισμοί ακούγονταν για αρκετές ώρες, μαζί με αρκετές εκρήξεις που φάνηκαν να προέρχονται από ρουκέτες, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Ο στρατός του Λιβάνου αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή και είπε ότι θα ανοίξει πυρ εναντίον κάθε ένοπλου ατόμου στο δρόμο.

Οι πολιτικές εντάσεις σχετικά με την έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι έχουν γιγαντωθεί, με τη βαριά οπλισμένη, υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ να ζητά την απομάκρυνση του δικαστή Μπιτάρ, κατηγορώντας τον για μεροληψία.

Mohamed Azakir via Reuters

Η αντιπαράθεση για τον Μπιτάρ έχει αποσπάσει την προσοχή της νεοσύστατης κυβέρνησης από την αντιμετώπιση μιας από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της χώρας.

Ο δικαστής προσπάθησε να ανακρίνει έναν αριθμό ανώτερων πολιτικών και αξιωματούχων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων της Χεζμπολάχ, υπόπτων για αμέλεια που οδήγησε στην έκρηξη στον λιμένα, η οποία προκλήθηκε από μια τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου, κοστίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους.

Ολοι δήλωσαν αθώοι.

Mohamed Azakir via Reuters

Αν και κανένα από τα μέλη της δεν έχει στοχοποιηθεί από την έρευνα, η  Χεζμπολάχ κατηγορεί τον Μπιτάρ ότι διεξάγει μια πολιτικοποιημένη έρευνα που επικεντρώνεται μόνο σε συγκεκριμένα άτομα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται μερικοί από τους στενότερους συμμάχους της, μεταξύ των οποίων ανώτερα στελέχη του σιιτικού κινήματος Αμάλ, που κατέλαβαν υπουργικές θέσεις.

Mohamed Azakir via Reuters

Ενα δικαστήριο νωρίτερα την Πέμπτη απέρριψε μια νομική καταγγελία εναντίον του Μπιτάρ.