CULTURE
23/11/2021 18:58 EET

«Αϊτή / Ελλάδα / 1821» με τη Λυδία Κονιόρδου: Η παράσταση του Κων. Χατζή δωρεάν στη GNO TV

Η συγκινητική ιστορία των 100 εθελοντών από την Αϊτή που πολέμησαν στην Ελληνική Επανάσταση.

EEZACHAROPOULOU0R
Στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επανάσταση με τα μάτια των άλλων»

H νέα παράσταση «Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή / Ελλάδα / 1821» του Κωνσταντίνου Χατζή κάνει πρεμιέρα στην GNO TV της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το έργο βιντεοσκοπήθηκε την περασμένη άνοιξη χωρίς την παρουσία κοινού και θα είναι διαθέσιμο δωρεάν αποκλειστικά μέσω του nationalopera.gr/GNOTV  από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Εμπνευσμένο από το ιστορικό γεγονός των εκατό Αϊτινών εθελοντών που ξεκίνησαν πριν από 200 χρόνια ένα μακρινό ταξίδι για να πολεμήσουν δίπλα στους Έλληνες, φέροντας είκοσι πέντε τόνους καφέ για οικονομική ενίσχυση, ο Κωνσταντίνος Χατζής υπογράφει μια υποβλητική, ατμοσφαιρική και ποιητική παράσταση.

Λέξεις και φράσεις σημαντικών κειμένων μπλέκονται μοναδικά με συνθέσεις των Φραντς Λιστ και Γιώργου Κουμεντάκη, παραδοσιακά τραγούδια της Αϊτής και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς σε ένα άρτιο και υψηλής αισθητικής έργο μουσικού θεάτρου.

Στο επίκεντρο η Λυδία Κονιόρδου, στον απαιτητικό ρόλο του Μαύρου Αγγέλου.

EEZACHAROPOULOU0R
Λυδία Κονιόρδου

Αϊτή: Η μεγαλύτερη εξέγερση δούλων από την εποχή του Σπάρτακου

Η επανάσταση της Αϊτής, η μεγαλύτερη εξέγερση δούλων από την εποχή του Σπάρτακου και η μόνη που οδήγησε στην ίδρυση ανεξάρτητου κράτους ήδη από το 1804, παραμένει μια από τις πιο επιδραστικές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στην αποικιοκρατία, ριζοσπαστικοποιήσει έμπρακτα τα ιδανικά του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης για τους έγχρωμους και υπόδουλους πληθυσμούς και αναδείξει την ηγετική μορφή του Τουσσαίν Λουβερτύρ σε παγκόσμιο, διαχρονικό σύμβολο χειραφέτησης.

Σε ένα από τα συγκινητικότερα, όσο και παραγνωρισμένα, επεισόδια της ελληνικής Εθνεγερσίας, η Αϊτή υπήρξε το πρώτο κράτος που αναγνώρισε το δίκαιο της Ελληνικής Επανάστασης λίγους μόλις μήνες μετά το ξέσπασμά της, διά της αλληλογραφίας του ηγέτη της Ζαν-Πιερ Μπουαγέ με τον Αδαμάντιο Κοραή, προχωρώντας μάλιστα στην αποστολή είκοσι πέντε τόνων καφέ και εκατό Αϊτινών εθελοντών με στόχο την ενίσχυση του Αγώνα.

Σε έναν αέναο στροβιλισμό μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας, ένα παλιό, ξύλινο ιστιοφόρο χτυπημένο από εχθρικό καράβι μεταφέρει ένα πολύτιμο φορτίο για την άλλη άκρη της γης. Δεν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του. Οι ναύτες του, Αϊτινοί εθελοντές που πάνε να πολεμήσουν για έναν δίκαιο αγώνα, θυμούνται τα γεγονότα μέσα από μια επαναλαμβανόμενη γοητευτική αφήγηση. Στην αχλή που δημιουργεί της θάλασσας το κύμα, οι αφηγήσεις τους θα διασταυρωθούν με εκείνες ενός Έλληνα που πολέμησε στο Μεσολόγγι και ενός Γάλλου αξιωματικού. Μέσα στη νικηφόρα και σίγουρη αγκαλιά του Μαύρου Αγγέλου που αιωρείται πάνω από τα Ανθρώπινα, οι τέσσερις χαρακτήρες θα βρουν τη δική τους φωνή για να εξιστορήσουν τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης αλλά και τον πόνο, τον πόλεμο και τον θάνατο. Θα πάρουν μια χροιά θαλπωρής και οικειότητας που ξεπερνά τους διαχωρισμούς της φυλής και της εθνότητας και η αφήγησή τους θα γίνει ποίημα και τραγούδι. Στον απόηχο των επαναστάσεων, της δικαίωσης των λαών αλλά και της μεγάλης απογοήτευσης, οι ήρωες θα βρουν το σθένος να αρχίζουν ξανά και ξανά τον δικό τους προσωπικό αγώνα που ενώνεται με άλλους αγώνες και γίνεται οικουμενικός. Παρατηρητής, σχολιαστής και εξάγγελος, ο Μαύρος Άγγελος, που κυβερνά τον κόσμο.

Συγγραφή – σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής

Δραματουργική επεξεργασία κειμένου: Αντιγόνη Καράλη

Πρωτότυπη σύλληψη, έρευνα, δραματολόγος παράστασης: Στέλλα Παπακωνσταντίνου

Σκηνικό: Άρτεμις Φλέσσα

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Διδασκαλία μπουτό: Ιωάννα Γκαραγκούνη

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Βιντεοσκόπηση, μοντάζ: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Θάνατος / Μαύρος Άγγελος: Λυδία Κονιόρδου

Αϊτινός Α΄: Βασίλης Μηλιώνης

Αϊτινός Β΄: Δημήτρης Τσίκλης

Γάλλος: Αλέξανδρος Ψυχράμης

Έλληνας: Μαριάμ Ρουχάτζε

Φώτης Λάμαρηςμουσικός επί σκηνής

Θοδωρής Τζοβανάκηςπιάνο.

Δωρεάν προβολή στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. 

Το έργο αποτελεί ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και εντάσσεται στον θεματικό κύκλο «Η Επανάσταση με τα μάτια των άλλων».