ΔΙΕΘΝΕΣ
08/09/2021 22:26 EEST

Αιθιοπία: Aντάρτες από το Τιγκράι σκότωσαν 120 άτομα σ' ένα χωριό

Οι αντάρτες διέψευσαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη τους στη δολοφονία αμάχων.

Reuters
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Επαναστατικές δυνάμεις από την περιοχή του Τιγκράι σκότωσαν 120 πολίτες σε διάστημα δύο ημερών σε ένα χωριό στην περιοχή Aμχάρα της Αιθιοπίας, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι στο Reuters την Τετάρτη.

Οι δολοφονίες σε ένα χωριό 10 χιλιόμετρα από την πόλη Νταμπάτ έγιναν στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν ο Sewnet Wubalem, τοπικός διοικητής στο Νταμπάτ και ο Chalachew Dagnew, εκπρόσωπος της κοντινής πόλης Γκοντάρ.

Οι αντάρτες του Τιγκράι εξέδωσαν αργότερα μια ανακοίνωση, απορρίπτοντας τις κατηγορίες εις βάρους του και χαρακτηρίζοντας τες ως ένα «κατασκευασμένο ισχυρισμό» από την περιφερειακή κυβέρνηση της Αμχάρα. Οι αντάρτες διέψευσαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη τους στη δολοφονία αμάχων.

Προσοχή:  Ακολουθεί σκληρή εικόνα

Giulia Paravicini via Reuters
Πτώμα νεκρού σταρατιώτης στο Τιγκράι 10/7/2021.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη αναφορά τέτοιου είδους για τις δυνάμεις του Τιγκράι, πως δηλαδή σκότωσαν μεγάλο αριθμό αμάχων από τότε που κατέλαβαν έδαφη στην Αμχάρα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή καθώς οι δυνάμεις των Τιγκραϊ προελαύνουν.

″Μέχρι στιγμής έχουμε ανακαλύψει 120 πτώματα. Ηταν όλοι τους αθώοι αγρότες. Ωστόσο πιστεύουμε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος. Υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούνται”, δήλωσε ο Sewnet, τοπικός διοικητής, στο Reuters τηλεφωνικά.

Ο πόλεμος ξέσπασε πριν από 10 μήνες μεταξύ των ομοσπονδιακών στρατευμάτων της Αιθιοπίας και των δυνάμεων πιστών στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), το οποίο ελέγχει την ομώνυμη περιοχή, τη βορειοότερη της χώρας .

Από τότε, χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2 εκατομμύρια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι μάχες εξαπλώθηκαν τον Ιούλιο από την περιοχή του Τιγκράι στις γειτονικές περιοχές Aμχάρα και Aφάρ, επίσης στα βόρεια της χώρας.

Πηγή: Reuters