ΔΙΕΘΝΕΣ
20/08/2018 10:45 EEST | Updated 20/08/2018 10:46 EEST

Αίγυπτος: Κόπτες μοναχοί κατηγορούνται για τον φόνο επισκόπου σε μοναστήρι

Werner Forman via Getty Images

Δύο Κόπτες χριστιανοί μοναχοί κατηγορούνται για φόνο στην Αίγυπτο, αφού ο ηγούμενος του μοναστηριού τους στην έρημο βρέθηκε νεκρός σε μια λίμνη αίματος.

Το πτώμα του επισκόπου Επιφανίου βρέθηκε στις 29 Ιουλίου στη Μονή του Αγίου Μακαρίου, στη δυτική έρημο της Αιγύπτου. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι μοναχοί, Βαέλ αλ Σαάντ και Ρεμόν Ρασμί Μανσούρ, κατηγορούνται για τον φόνο του κληρικού για «διαφορές» που είχαν μαζί του.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την κοπτική κοινότητα- τη μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής. Ο Βαέλ αλ Σαάντ ομολόγησε ότι χτύπησε επανειλημμένα στο κεφάλι τον επίσκοπο με έναν ατσάλινο σωλήνα των 90 εκατοστών, ενώ ο συνεργός του κοιτούσε μήπως πλησιάζει κανείς. Μετά τον φόνο, εκδιώχθηκε από τη μονή.

 

DEA / C. SAPPA via Getty Images

 

Αιγύπτιοι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο μοναχός είχε εντάσεις με τους ανωτέρους του, και είχαν γίνει έρευνες για παραβίαση των κανόνων του μοναστηριού από πλευράς του. Και οι δύο μοναχοί θα δικαστούν, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία.

Στο μεταξύ, η Κοπτική Εκκλησία έλαβε αυστηρά μέτρα στον απόηχο του περιστατικού: Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί νέοι μοναχοί για χρονικό διάστημα ενός έτους, και απαγορεύεται η χρήση social media από τους κληρικούς. Επίσης, απαγορεύεται η απομάκρυνση από τις μονές χωρίς σχετική άδεια.

 

Insights via Getty Images

 

Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η κύρια χριστιανική εκκλησία στην Αίγυπτο, όπου ζουν και οι περισσότεροι Kόπτες- ωστόσο υπάρχουν και περίπου 1.000.000 πιστοί έξω από τη χώρα. Σύμφωνα με τις κοπτικές παραδόσεις, η κοπτική εκκλησία ανάγεται στην επίσκεψη του αποστόλου Μάρκου στη χώρα, το 50 μ.Χ. Ο επικεφαλής της, Κόπτης Πάπας, θεωρείται διάδοχος του Αγίου Μάρκου.