ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2021 07:21 EET

Αίγυπτος: Γυναίκα συνελήφθη για «άσεμνα» κεκάκια

Καταγγέλλεται για «επίθεση στο σύστημα αξιών της χώρας και βάναυση κακοποίηση της κοινωνίας».

Morsa Images via Getty Images

Μια γυναίκα στην Αίγυπτο συνελήφθη με την κατηγορία ότι έφτιαξε «άσεμνα» κεκάκι, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Τα καπ κέικ, διακοσμημένα με γεμάτα γεννητικά όργανα και εσώρουχα φτιαγμένα από γλάσο, σερβιρίστηκαν σε πάρτι γενεθλίων που διεξήχθη σε ένα ιδιωτικό αθλητικό κλαμπ του Καΐρου.

Αφού οι φωτογραφίες έγιναν viral, η δημιουργός τους συνελήφθη ενώ αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με χρηματική εγγύηση ύψους περίπου 265 ευρώ.

Σύμφωνα με ορισμένα ρεπορτάζ, οι παρευρισκόμενοι ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν επίσης νομικές συνέπειες.

Η Dar al-Ifta, κορυφαίο θρησκευτικό σώμα της χώρας, προειδοποίησε ότι τέτοια προϊόντα απαγορεύονται από το Ισλάμ.

Τα προϊόντα που παρουσιάζουν σεξουαλικές αναπαραστάσεις είναι «μια επίθεση στο σύστημα αξιών και μια άξεστη κακοποίηση της κοινωνίας» ανέφερε στο Facebook.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού εξετάζει τώρα και την πιθανή εμπλοκή του συλλόγου που φιλοξένησε την ιδιωτική συγκέντρωση στο γεγονός.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νεγκάντ Ελ Μποράι, έγραψε στο Twitter ότι το περιστατικό επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας, με την υποστήριξη του κράτους, που θέλει να εξαλείψει κάθε χώρο προσωπικής ελευθερίας στην Αίγυπτο με το πρόσχημα της προστασίας των αιγυπτιακών οικογενειακών αξιών».

Η σύλληψη αυτή έρχεται να προστεθεί σε αρκετές ακόμη υποθέσεις νεαρών Αιγυπτίων γυναικών που κατηγορούνται για «ηθικά» αδικήματα, σε σχέση με βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα αιγυπτιακό δικαστήριο ανέτρεψε την ποινή φυλάκισης δύο ετών που επιβλήθηκε σε δύο influences, 20 και 22 ετών, οι οποίοι καταδικάστηκαν τον Ιούλιο για «υπονόμευση των οικογενειακών αξιών και αρχών» και δημοσίευση «άσεμνων» φωτογραφιών και βίντεο.

Μέρες αργότερα προέκυψε ότι ο εισαγγελέας διέταξε τη συνέχιση της κράτησης των γυναικών εν αναμονή έρευνας σχετικά με κατηγορίες σωματεμπορίας. Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι είχαν εκμεταλλευτεί έφηβα κορίτσια, ενθαρρύνοντάς τα να δημοσιεύσουν παρόμοια βίντεο με τα δικά τους.

(με πληροφορίες από BBC)