«All roads lead to Rhodes» - εξ αποστάσεως εργασία στη Ρόδο

Φιλοξενία 17 πλήρως απασχολούμενων εργαζομένων της Cisco στο νησί
|
Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος Cisco για Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρου και Μάλτας και Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος Cisco για Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρου και Μάλτας και Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
CREDITS ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σε πρωτοπόρες ιδέες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αναδείξει έναν διαφορετικό χαρακτήρα, που να συνδυάζεται με τον τουριστικό, και να τον αναδεικνύει περισσότερο.

Η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τη CISCO, μια κορυφαία τεχνολογική εταιρεία παγκοσμίως, παρουσίασαν τον κοινό οδικό χάρτη δράσεων ο οποίος αναδεικνύει τη Ρόδο ως προορισμό υβριδικής εργασίας μέσα από τη φιλοξενία 17 πλήρως εξ αποστάσεως απασχολούμενων εργαζομένων της Cisco, από όλη την Ευρώπη, για 3 μήνες, από την 2 Μαρτίου έως την 31 Μαϊου 2023.

Μέσα από το πρόγραμμα φιλοξενίας των ψηφιακών νομάδων της Cisco από διάφορες χώρες της Ευρώπης η Ρόδος προβάλλεται ως ένα «έξυπνο» ψηφιακό νησί και ολοκληρωμένος προορισμός προσέλκυσης εξ αποστάσεως εργαζομένων ανά τον κόσμο.

Κρίσιμη παράμετρος του προγράμματος είναι η στόχευση της Περιφέρειας στη διασύνδεση αυτών των υψηλά καταρτισμένων από τεχνολογική άποψη απασχολούμενων με τον τόπο, τους φορείς, την κοινωνία, ώστε να αποτελέσουν ένα νέο κύτταρο της τοπικής κοινότητας μέσα από μια ζωντανή σχέση αμοιβαίας συνεργασίας και προσφοράς.

Οι ψηφιακοί νομάδες, διαμένοντας σε πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα στην πόλη, αξιοποιώντας εργαλεία και εφαρμογές τεχνολογίας αιχμής και έχοντας 5 σημεία εργασίας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τα Γραφεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Κ2, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, θα μπορούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, παράγοντας ουσιαστικό έργο.

Με κεντρικό μήνυμα «All roads lead to Rhodes» (Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρόδο), οι δύο εταίροι μετατρέπουν το νησί της Ρόδου σε έναν τόπο φιλοξενίας με μια σειρά από έργα και συνεργασίες με τοπικούς φορείς, καθώς επίσης την επιχειρηματική και επαγγελματική κοινότητα του τόπου.

Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν ψηφιακές λύσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά τη διασύνδεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με τις εταιρείες μέλη του, διαμορφώνοντας μια ακόμη πιο ισχυρή και δραστήρια τοπική επιχειρηματική κοινωνία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco για Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης (αριστερά) και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco για Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης (αριστερά) και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Επίσης, θα υπάρξει συνεργασία με το Rhodes International Culture and Heritage Society (RICHeS) και θα υιοθετηθούν ψηφιακές εφαρμογές, οι οποίες και θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της ψηφιακής κληρονομιάς του τόπου.

Κι ακόμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι ψηφιακοί νομάδες θα προτείνουν, θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν ψηφιακές λύσεις για την εξ αποστάσεως εργασία, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχουν ενεργά σε έρευνα σχετικά με την ενσωμάτωση της εξ αποστάσεως εργασίας στις κοινωνίες ενισχύοντας υπάρχουσες δράσεις του Πανεπιστημίου.

Εξάλλου, σε συνεργασία με κοινωνικές δομές, θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην τοπική κοινωνία, οργανώνοντας ειδικά σεμινάρια και workshops, που θα εστιάζουν στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος προστασίας.

Η Ρόδος παίρνει τη σκυτάλη από τη Βενετία ως βιωματικού εργαστηρίου για την υβριδική εργασία (Hybrid work experience lab), αποτυπώνοντας με εμφατικό τρόπο τη φιλοσοφία της εταιρείας, ως πυλώνα που εντάσσει το ψηφιακό μέλλον, στο οργανικό και συνεργατικό παρόν των τοπικών κοινωνιών. Οι αξίες αυτές εντάσσονται πλήρως και στο Country Digital Acceleration Πρόγραμμα της CISCO (CDA), το οποίο υποστηρίξει τη ψηφιακή έρευνα και εκπαίδευση, ενώ παράλληλα προωθεί τη ψηφιακή επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εφαρμόστηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος ανάλυσης δεδομένων, η οποία διασυνδέει παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η ποιότητα του αέρα για να παράγει μια σειρά μετρήσεων για τα στάδια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από συναντήσεις ή συνεδριάσεις.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα παράξουν χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά στην υγεία, ασφάλεια και ευεξία των εργαζομένων, προσδιορίζοντας παράλληλα, την κατάσταση βιωσιμότητας των εργασιακών χώρων συναντήσεων. Απώτερος στόχος, είναι η δημιουργία ουσιαστικών προδιαγραφών βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Η προσέγγιση αυτή αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος που στοχεύει στην παροχή «ευφυών δράσεων» τόσο στην εργασία στο σπίτι όσο και την εργασία σε αίθουσες συνεδριάσεων, εφαρμόζεται πιλοτικά σε τμήμα του προσωπικού της Cisco και σε συνεργάτη της εταιρείας στη Νορβηγία, και θα τελειοποιηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος στη Ρόδο.

«Η βιωσιμότητα του νέου εργασιακού μοντέλου έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην ευεξία των εργαζομένων και τη δυνατότητα που θα έχουν να δημιουργούν και να παράγουν σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των ήπιων αλλά και ψηφιακών δεξιοτήτων (soft & digital skills)», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της CISCO Ελλάδας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Μάλτας, Αντώνης Τσιμπούκης.

O περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε ότι: «Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν είναι μόνο νησιά διακοπών. Είναι νησιά πρωτοπορίας, νησιά ζωής. Βάζουμε τη Ρόδο στον διεθνή χάρτη των προορισμών εξ αποστάσεως εργασίας κάνοντας την αρχή με μία οργανωμένη προσέγγιση και σε συνεργασία με μια κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα