Τέσσερα μυστικά για να διαχειριστούμε την απόρριψη και να βγούμε και κερδισμένοι

Ωρα να ξεχάσουμε το οικογενειακό παγωτό μπροστά στην τηλεόραση. Υπάρχουν λύσεις που βοηθούν περισσότερο και παχαίνουν λιγότερο.
AleksandarGeorgiev via Getty Images

Παρόλο που η απόρριψη συχνά γίνεται σκόπιμα και ο άνθρωπος που μας απορρίπτει μεθοδεύει τη συμπεριφορά του, αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι διαφέρουμε ως προς το βαθμό ευαισθησίας μας απέναντι στην απόρριψη. Συχνά δηλαδή, πιστεύουμε ότι κάποιος μας απορρίπτει, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι κάποιος δεν γελάει με τα αστεία μας, συχνά εκλαμβάνεται ως απόρριψη, παρόλο που το άτομο που έχουμε απέναντί μας ενδέχεται να μην είχε αυτή την πρόθεση.

Η απόρριψη μας πονά, καθώς ως ανθρώπινα όντα μας διαπνέει η θεμελιώδης ανάγκη να ανήκουμε. Ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι αυτό προέρχεται από την προϊστορία, από τότε που το να είναι κανείς μέλος μιας ομάδας τον βοηθούσε να επιβιώσει. Όσο πιο αφοσιωμένο ήταν το άτομο στην ομάδα, τόσες περισσότερες πιθανότητες είχε να παραμείνει ζωντανό. Ίσως λοιπόν αυτό, εξηγεί τον λόγο που οι σύγχρονοι άνθρωποι στην πλειοψηφία μας διακρινόμαστε από την έντονη ανάγκη να μας αγαπούν και να μας αποδέχονται και αποφεύγουμε την απόρριψη με κάθε τρόπο.

Πράγματι, η απόρριψη είναι ένα βίωμα αρκετά δυσάρεστο και το συναίσθημα που τη συνοδεύει, σύμφωνα με έρευνα, προσομοιάζει στον σωματικό πόνο. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που αφορά το σύνολο των ανθρώπων, καθώς όπως προαναφέρθηκε, καθένας μας διαφέρει ως προς τον βαθμό στον οποίο αντιλαμβάνεται και αντιδρά στην απόρριψη.

Όσοι από εμάς αντιλαμβανόμαστε ακόμα και τα πιο διακριτικά σημάδια της απόρριψης, θεωρούμαστε ευαίσθητοι απέναντι της. Ως υψηλή ευαισθησία απέναντι στην απόρριψη ορίζεται η τάση «να περιμένουμε με αγωνία μια θετική απάντηση ή να αντιλαμβανόμαστε τις τυχόν ενστάσεις ή τις δεύτερες σκέψεις τρίτων ως απόρριψη».

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την απόρριψη

Είτε αυτοπροσδιοριζόμαστε ως ευαίσθητοι απέναντι στην απόρριψη είτε όχι, μπορούμε να επωφεληθούμε μαθαίνοντας να αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση με υγιείς τρόπους. Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον συναισθηματικό και σωματικό πόνο που συνοδεύει την απόρριψη.

Οι παρακάτω στρατηγικές θα μας δώσουν τα κλειδιά προκειμένου να χειριστούμε την απόρριψη από μια δουλειά, από έναν υποψήφιο/α σύντροφο, την κοινωνική απόρριψη ή ακόμη και την απόρριψη από τους φίλους ή την οικογένεια.

Ας γράψουμε σε ένα ημερολόγιο πώς αισθανόμαστε γύρω από την απόρριψη

Η έρευνα προτείνει ότι η καταγραφή των συναισθημάτων μας, καθώς και των πιθανών επιπτώσεων που συνοδεύουν την απόρριψη, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός τρόπος να επεξεργαστούμε αυτά τα συναισθήματα και να τα ξεπεράσουμε πιο γρήγορα.

Ας εξασκηθούμε στην αποδοχή της απόρριψης

Η αποδοχή της απόρριψης, σε αντίθεση με την κριτική του ατόμου ή του θεσμού από τον οποίο προήλθε, περιορίζει τα αρνητικά συναισθήματα πιο γρήγορα. Αποδοχή δεν σημαίνει να ανεχόμαστε μια τοξική κατάσταση ή ένα περιβάλλον εκμετάλλευσης. Σημαίνει αποδοχή του εαυτού, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας.

Ας εστιάσουμε στη θετική πλευρά των πραγμάτων

Παρόλο που η απόρριψη μπορεί να είναι οδυνηρή, ορισμένα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι ως κατάσταση μπορεί να μας κάνει πιο προσβάσιμους απέναντι στα θετικά συναισθήματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η προσπάθεια να αλλάξουμε τη διάθεση μας, απασχολώντας τον εαυτό μας με μια δραστηριότητα που μας αρέσει, πετυχαίνει πιο εύκολα.

Ας προσπαθήσουμε να αποστασιοποιηθούμε συναισθηματικά από την απόρριψη

Η συναισθηματική αποστασιοποίηση περιλαμβάνει το να φανταζόμαστε την απόρριψή σαν να τη βλέπουμε από μακριά, όπως θα την έβλεπε μια μύγα στον τοίχο ή ένας ξένος στο δρόμο. Βλέποντας την κατάστασή μας από την οπτική γωνία ενός τρίτου θα εξουδετερώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα πολύ πιο γρήγορα και αναίμακτα.

Το ζουμί

Η απόρριψη όσο κι αν πονάει, είναι κάτι από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν ορισμένες επιστημονικές μέθοδοι, προκειμένου να μειώσουμε τον πόνο ή έστω να περιορίσουμε τη διάρκεια του. Ας τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρο!

Πηγή: psychologytoday