Αλβανία: Προφυλακιστέος ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική.
ΕΡΤ

To πρωτοδικείο Αυλώνας αποφάσισε την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη και τη μεταφορά του στις φυλακές των Τιράνων.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως όλο το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του. Το δικαστικό σώμα θα ανακοινώσει την απόφαση για τον Παντελή Κοκαβέση στο νοσοκομείο των Τιράνων, όπου μεταφέρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας.

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ομογενής Φρέντι Μπελέρης είχε συλληφθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης από τις αλβανικές αρχές με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Η υπόθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, με διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών προς την Αλβανία και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να θέτει το θέμα στην Κομισιόν, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας. Επίσης, το θέμα σχολιάστηκε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από πλευράς της, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ανέφερε πως η υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη δεν χρήζει κάποιας ειδικής μεταχείρισης και ότι η υπόθεση είναι στα χέρια των εισαγγελέων και των δικαστών.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Π. Κοκαβέσης, συνεργάτης του Φρέντι Μπελέρη

Την απόφαση προφυλάκισης ανακοίνωσε στο νοσοκομείο Τιράνων το δικαστήριο Αυλώνας και για τον Παντελή Κοκαβέση.

Ο Παντελής Κοκαβέσης, συνεργάτης του υποψηφίου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη στην προεκλογική του εκστρατεία, είχε μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τιράνων, μια μέρα πριν διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Πριν ένα χρόνο είχε προβεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Και οι δύο δικαιούνται να κάνουν έφεση σε πέντε μέρες από σήμερα και το εφετείο να αποφανθεί εντός δέκα ημερών. Μεσολαβούν, ωστόσο και άλλα δικαστικά διαδικαστικά.

Αύριο, ο Φρέντι Μπελέρης θα είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο και μπορεί να ψηφιστεί από τους υποστηρικτές του.

Κεφαλογιάννης: Δεν προτίθεμαι να προεδρεύσω στη 16η Σύνοδο ΕΕ-Αλβανίας στις 22 Μαΐου όσο παραμένει προφυλακιστέος ο Φρέντι Μπελέρης

Ως «αντιδημοκρατική» και «εκτός πλαισίου του Κράτους Δικαίου», χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, την «παράταση της κράτησης» του υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Επίσης, αναφέρει ότι, από χθες, Παρασκευή, έχει ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι, όσο παραμένει προφυλακιστέος ο Φρέντι Μπελέρης, δεν προτίθεται να προεδρεύσει στην 16η Σύνοδο ΕΕ-Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 22 Μαΐου.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας για παράταση της προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, ενός σημαντικότατου κέντρου της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, δεν είναι απλά σκανδαλώδης.

Είναι αντιδημοκρατική. Εκτός πλαισίου του Κράτους Δικαίου. Η Αλβανία, ως ένα υπό ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να παραμένει προσηλωμένη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Στο Κράτος Δικαίου. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος.

Ήδη από χθες, Παρασκευή, ενημέρωσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι, όσο παραμένει προφυλακιστέος ο Φρέντι Μπελέρης, δεν προτίθεμαι να προεδρεύσω της 16ης Συνόδου ΕΕ-Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή