ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/05/2020 14:48 EEST | Updated 06/05/2020 14:58 EEST

Αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, με εκμίσθωση ισραηλινών drones

Θα εκμισθωθούν στην Ελλάδα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron.

IAI
.

Υπεγράφη ψηφιακά -λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- στις 4 Μαΐου αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Η συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αντιπτέραρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α). και τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, υποστράτηγο (ε.α) Udi Adam.

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ (15-16 Ιανουαρίου) με τον ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και του Ισραήλ για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα εξοπλισμών και επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας στον αμυντικό/τεχνικό τομέα.

 
AHMAD GHARABLI via Getty Images

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής ΙΑΙ (Israeli Aerospace Industries) στο πλαίσιο της συμφωνίας- της πρώτης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών- θα εκμισθωθούν στην Ελλάδα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron, στη ναυτική τους διαρρύθμιση. Τα αεροσκάφη αυτά προορίζονται πρωτευόντως για προστασία συνόρων και η συμφωνία εκμίσθωσης, διάρκειας τριών ετών, περιλαμβάνει επιλογή αγοράς τους μετά τη λήξη της περιόδου.

Το Heron διαθέτει εξοπλισμένο που επιτρέπει να επιχειρεί ημέρα και νύχτα, ραντάρ ναυτικών περιπολιών και συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών. 

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)