ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2019 10:24 EET

Αμερικανικές «ευθείες βολές» προς την Τουρκία: Αν πάρετε τους S-400 δεν έχει F-35

Η Τουρκία πάντως δηλώνει «αποφασισμένη».

ASSOCIATED PRESS

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει στην Τουρκία πως εάν προχωρήσει με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35.

«Ξεκάθαρα προειδοποιήσαμε την Τουρκία πως η πιθανή απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 θα έχει ως αποτέλεσμα την επανεξέταση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35 και θα θέσει σε κίνδυνο άλλες μελλοντικές μεταβιβάσεις όπλων στην Τουρκία» είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Παλαντίνο, σε συνέντευξη Τύπου.

Επίσης, ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ στην Ευρώπη δήλωσε ότι η σύστασή του θα ήταν οι ΗΠΑ να μην πωλήσουν τo F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία, αν η Άγκυρα δεν εγκαταλείψει τα σχέδια αγοράς των S-400.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει αποφασισμένος για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας, παρά τις προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ πως οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

«Η καλύτερη στρατιωτική συμβουλή μου θα ήταν να μη συνεχίσουμε με το F-35 να πετά ή να χρησιμοποιείται με έναν σύμμαχο που χρησιμοποιεί ρωσικά συστήματα, ειδικά συστήματα αεράμυνας» είπε ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Ο Σκαπαρότι είναι επίσης Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR).

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως αν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά των S-400, η Ουάσινγκτον θα αποσύρει την προσφορά πώλησης των πυραύλων Patriot, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων.

Τον προηγούμενο μήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η αγορά των S-400 ήταν είχε κλείσει ως συμφωνία.