Ανάκληση έρευνας που υποδείκνυε ως επικίνδυνη την υδροξυχλωροκίνη ζητούν συντελεστές της

Επικαλούνται προβληματισμούς για την ποιότητα των δεδομένων.
ASSOCIATED PRESS

Τρεις από τους συντελεστές επιστημονικού άρθρου το οποίο διαπίστωνε πως η υδροξυχλωροκίνη αύξανε τον κίνδυνο θανάτου για ασθενείς με Covid-19 ανακάλεσαν την έρευνά τους την Πέμπτη, επικαλούμενοι προβληματισμούς για την ποιότητα των δεδομένων πίσω από αυτήν.

Το συγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, εν μέρει λόγω της στήριξης από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και για τις επιπτώσεις της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Lancet τον προηγούμενο μήνα.

Οι τρεις ερευνητές λένε πως η Surgisphere, η εταιρεία που παρείχε τα δεδομένα, δεν επέτρεπε να υποβληθεί το πλήρες dataset σε ανεξάρτητη αξιολόγηση και ότι «δεν μπορούν πλέον να εγγυηθούν την εγκυρότητα των βασικών πηγών δεδομένων».

Ο τέταρτος ερευνητής, Σαπάν Ντεσάι, είναι διευθύνων σύμβουλος της Surgisphere και αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για την ανάκληση.

Η μελέτη εξέταζε 96.000 ασθενείς με Covid-19, κάποιοι εκ των οποίων είχαν λάβει το φάρμακο. Όπως υποστηριζόταν, αυτοί που είχαν λάβει υδροξυχλωροκίνη ή τη σχετιζόμενη χλωροκίνη είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και καρδιακών αρρυθμιών από ασθενείς που δεν πήραν τα φάρμακα. Αρκετές κλινικές δοκιμές «πάγωσαν» μετά τη δημοσίευση της έρευνας. Ο ΠΟΥ, που είχε παύσει τις δοκιμές με υδροξυχλωροκίνη μετά τη δημοσίευση, ανέφερε την Τετάρτη πως ήταν έτοιμος να αρχίσει ξανά δοκιμές.

Πολλοί γιατροί είχαν εκφράσει προβληματισμούς για την έρευνα. Περίπου 150 γιατροί έστειλαν ανοιχτή επιστολή στο Lancet, αμφισβητώντας τα συμπεράσματα.

Σε ανακοίνωσή του το Lancet αναφέρει πως «υπάρχουν πολλά ερωτήματα που εκκρεμούν για τη Surgisphere και τα δεδομένα που φέρονται να συμπεριελήφθησαν σε αυτή τη μελέτη».

Δημοφιλή