Ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η προπληρωμένη Κάρτα Ελευθερίας

Ψηφιακό «πορτοφόλι» για τους νέους και αύξηση της χωρητικότητας στους εσωτερικούς χώρους για τους εμβολιασμένους.
|
Matilde Campodonico/AP

Με στόχο να ενθαρρύνει –ειδικά τους νέους πολίτες ηλικίας 18-25 ετών- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παροχή του Freedom Pass ή Κάρτα Ελευθερίας. Πρόκειται για μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ που θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 940.000 νέους ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν φέτος την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού να την αποκτήσουν άμεσα. Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους κατόχους της κάρτας σε τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, πχ πληρωμή εισιτηρίων για ταξίδια ή διαμονή σε ξενοδοχεία, είσοδο σε συναυλίες, θέατρα, μουσεία, κλπ.

«Πρόκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα δώρο ευγνωμοσύνης. Ταυτόχρονα είναι ένα κίνητρο να εμβολιαστούν οι νέοι. Όσο αυτοί θα θωρακίζονται, η μετάδοση του ιού θα περιορίζεται», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτοί που πιέστηκαν πολύ ήταν οι νέοι άνθρωποι.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ενθάρρυνσης των νέων, καθώς είναι δεδομένο ότι αυτές οι ηλικίες έχουν μεγάλη κινητικότητα και στόχος είναι να σταματήσει η μετάδοση του κορονοϊού, ειδικά τώρα που εμφανίζει μεταλλάξεις που κάνουν τη μεταδοτικότητα του ευκολότερη. Ειδικά για τη μετάλλαξη Δ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μας απειλεί όλους. Η γενική ανοσία περνά μέσα από την ανοσία του καθενός μας.»

Εκτός όμως από την έμπρακτη στήριξη των πολιτών 18-25 ετών, η χρήση του freedom pass έρχεται να ενισχύσει τομείς της οικονομίας που επλήγησαν βαρύτατα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως τον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς εκεί προβλέπεται να κατευθυνθούν τα χρήματα της προπληρωμένης κάρτας.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχουν διαθέσιμα πολλά εμβόλια και μπορεί κάποιος άμεσα να κλείσει το ραντεβού του για εμβολιασμό. «Ζητώ από τους νέους μας να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται, να εκμεταλλευθούν αυτή την πρόσθετη δυνατότητα του freedom pass».

Το σύστημα για τη χορήγηση της προπληρωμένης κάρτας αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από το 3 δεκαήμερο του Ιουλίου.

Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν μέτρα που θα δίνουν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους, όπως η αύξηση της χωρητικότητας των εσωτερικών χώρων ψυχαγωγίας για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Θα δοθούν δηλαδή κι άλλα κίνητρα ή διευκολύνσεις, που θα αφορούν αυτή τη φορά όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως πάνε οι εμβολιασμοί αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 57% των ενηλίκων πολιτών. Αυτός ο ρυθμός –περίπου 100.000 εμβολιασμοί ημερησίως- φέρνει την Ελλάδα στην 7 θέση των χωρών της Ε.Ε., όπως σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος και στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό το ποσοστό να αυξηθεί κι άλλο, ώστε να χτιστεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας.

Τι είναι η Κάρτα Ελευθερίας

Η κάρτα αποτελεί αφενός αναγνώριση της συνεισφοράς των νέων 18 έως 25 ετών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μολονότι ως ηλικιακή ομάδα διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο, και αφετέρου επιπρόσθετο κίνητρο ώστε να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας που θα διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2003 και έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού εντός του 2021.

Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά διάφορων τουριστικών ή πολιτιστικών υπηρεσιών, δύο κλάδων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, θα καλύπτει εγχώριες αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές και οδικές μετακινήσεις (εξαιρούνται μετακινήσεις με ΙΧ), ενοικίαση οχημάτων, μίσθωση δωματίων σε καταλύματα, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις και υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων.

Όσον αφορά τον πολιτισμό, οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις, για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

ΣΥΡΙΖΑ: «Φτήνιες» Μητσοτάκη - Η νεολαία δεν «τσιμπάει»

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αντέδρασε αφήνονται αιχμές για «χαρτζιλίκι 150 ευρώ», ενώ καλεί τους νέους να σπεύσουν μαζικά στον εμβολιασμό. Στη δήλωσή του ο κύριος Φίλης αναφέρει:

«Η απόφαση Μητσοτάκη για «χαρτζιλίκι 150 ευρώ» στην νεολαία προκαλεί και προσβάλλει, πρώτα και κύρια τους ίδιους τους νέους. Επίσης, τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι άνεργοι, ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τους συμπολίτες με αναπηρία, τους χαμηλοσυνταξιούχους των 300 ευρώ, όλους εκείνους που χάνουν το σπίτι ή το κατάστημά τους από την επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

Πόσο απελπιστικές να είναι οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο χώρο της νεολαίας, ώστε ο πρωθυπουργός να επιχειρεί την «εξαγορά» της με πρόσχημα τον εμβολιασμό;

Πολύ φτηνό το κόλπο σας κ. Μητσοτάκη!

Μόλις προ ολίγων ημερών νομοθετήσατε την εργασιακή ζούγκλα για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά. Ψηφίσατε τη δυνατότητα των εργοδοτών της να πληρώνει τις υπερωρίες των νέων με ρεπό. Ετοιμάζεστε να τους εξαιρέσετε από τη δημόσια επικουρική ασφάλιση και οι ασφαλιστικές εισφορές τους να παίζονται στο χρηματιστηριακό τζόγο. Η κυβέρνησή σας τους στοίβαζε σε υπερπλήρεις σχολικές αίθουσες και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τους λοιδορούσε για τη... διάδοση του ιού στους ηλικιωμένους και τους ξυλοκοπούσε στις πλατείες και στις διεκδικήσεις της. Το υπουργείο Παιδείας σας φιλοδώρησε τους νέους με δύο χρόνια κλειστά πανεπιστήμια και διαρκή λουκέτα σε σχολεία, ενώ ετοιμάζεται να προικίσει τις σπουδές τους με… ειδικούς φρουρούς και πανεπιστημιακή αστυνομία.»