Αναβολή στο ξυπνητήρι: Δύο νέες έρευνες μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό

Τελικά μας βλάπτει ή όχι; Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω.
Ekaterina Vasileva-Bagler via Getty Images

Τελικά, το να πατάμε το κουμπί της αναβολής όταν χτυπάει το πρώτο πρωινό ξυπνητήρι ίσως δεν είναι και τόσο επιβλαβές, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Sleep Research.

Οι νέες μελέτες στην ουσία υποστηρίζουν ότι οι ρουτίνες ύπνου πρέπει να εξατομικεύονται και ότι οι πρακτικές που λειτουργούν για μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην είναι ιδανικές για όλους μας.

Ποιοι ενδέχεται να ωφεληθούμε από το snooze

Η πρώτη από τις δύο νέες μελέτες ανέλυσε τα δεδομένα από 1.732 ενήλικες, προκειμένου να ανακαλύψει ποιοι είναι πιο πιθανό να αναβάλουμε το πρωινό μας ξύπνημα και για πόσα λεπτά.

Το 69% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι μερικές φορές χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία αναβολής. Το ποσοστό αυτό αφορούσε περισσότερο ανθρώπους νεαρής ηλικίας, άτομα που «νυχτοπερπατούσαν» και όσους αισθάνονται πιο παραγωγικοί το βράδυ.

Τα άτομα που πατούσαν το κουμπί της αναβολής είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρακοιμηθούν τις καθημερινές, με μέσο όρο αναβολής τα 22 λεπτά.

Η δεύτερη μελέτη σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει το εάν τα είκοσι λεπτά παραπάνω ύπνου είχαν κάποια επίδραση στη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων όταν ξυπνούσαν.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι για όσους έδιναν στον εαυτό τους μισή ώρα ακόμη στο κρεβάτι, δεν σημειώθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου τους, στα επίπεδα της ορμόνης του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης, αλλά ούτε και στα επίπεδα της πρωινής κούρασης, Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι μετά την αναβολή ορισμένοι απέδωσαν καλύτερα στα γνωστικά τεστ, στα οποία τους υπέβαλε η ομάδα των ερευνητών.

Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αναβολή είναι απαραιτήτως καταστροφική για την εξέλιξη της ημέρας μας.

Πότε το φαινόμενο της αναβολής θα πρέπει να μας ανησυχήσει

Μερικές φορές η επιθυμία να πατήσουμε το κουμπί της αναβολής θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας διαταραχής ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ή μια χρόνια αγχώδης διαταραχή. Ή θα μπορούσε απλώς να σημαίνει ότι δεν δίνουμε στο σώμα μας αρκετό χρόνο προκειμένου να ξεκουραστεί.

Εάν δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε στο εάν η αναβολή είναι χρήσιμη ή επιβλαβής για εμάς, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε εάν αντιμετωπίζουμε κι άλλα συμπτώματα διαταραχής ύπνου, όπως:

  • Δυσκολία να αποκοιμηθούμε
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που επηρεάζει τις επιδόσεις μας σε διάφορους τομείς
  • Το συχνό δυνατό ροχαλητό
  • Το λαχάνιασμα στον ύπνο
  • Οι παύσεις στην αναπνοή
  • Το μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας

Εάν βιώνουμε κάτι από όλα αυτά ή και έναν συνδυασμό τους, τότε, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μιλήσουμε απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ύπνου.

Αν απλώς αισθανόμαστε ότι κινδυνεύουμε να καθυστερήσουμε στις υποχρεώσεις μας εξαιτίας της αναβολής, λύνουμε το θέμα μας ως εξής: Απομακρύνουμε το τηλέφωνο ή το ξυπνητήρι από το κρεβάτι μας, ώστε να σηκωνόμαστε να το κλείσουμε και να ξυπνάει το σώμα.

Ακόμη, προσπαθούμε να εκτεθούμε στο φως του ήλιου αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα και να μην μένουμε ξύπνιοι μέχρι πολύ αργά το βράδι, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας.

(Με πληροφορίες από health).