Αναβολή των εκλογών στην Λιβύη. Στον "αέρα" η κυβέρνηση και η ειρηνευτική διαδικασία

Η εντολή της κυβέρνησης λήγει την Παρασκευή και νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών δεν ανακοινώθηκε.
Esam Omran Al-Fetori via Reuters

Το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε πως τελικά οι προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές της Παρασκευής δεν θα διεξαχθούν ενώ δεν όρισε νέα ημερομηνία, αφήνοντας την διεθνώς υποστηριζόμενη ειρηνευτική διαδικασία στον αέρα και την τύχη της προσωρινής κυβέρνησης αμφίβολη. Αυτό καθώς ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής του κοινοβουλίου επισημαίνει ότι η εντολή της κυβέρνησης θα λήξει την Παρασκευή.

Ήταν η πρώτη επίσημη ανακοίνωση μιας καθυστέρησης, η οποία ήταν ευρέως αναμενόμενη εν μέσω συνεχιζόμενων διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών.

Με μεγάλες κινητοποιήσεις στην Τρίπολη και σε άλλες δυτικές περιοχές από ένοπλες ομάδες, η κατάρρευση της εκλογικής διαδικασίας κινδυνεύει να εντείνει τις τοπικές διαμάχες και να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο βίας.

Οι διαφωνίες για την πορεία προς τα εμπρός θα μπορούσαν επίσης να αναιρέσουν την ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία -που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ- μεταξύ των κύριων ανατολικών και δυτικών στρατοπέδων της Λιβύης που τηρούν την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από πέρυσι.

Φατρίες, υποψήφιοι και ξένες δυνάμεις συζητούν στα παρασκήνια για το εάν οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν με μικρή καθυστέρηση ή εάν απαιτείται μεγαλύτερη αναβολή για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη νομική βάση της ψηφοφορίας.

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς της προσωρινής κυβέρνησης που ανέλαβε τον Μάρτιο, ως μέρος της ίδιας ειρηνευτικής διαδικασίας, βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο, με το κοινοβούλιο με έδρα την ανατολική πλευρά να έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον Σεπτέμβριο.