Αναζωπύρωση συγκρούσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

Τρεις στρατιώτες νεκροί σε μάχες με δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Αρμενίας.
Αρμένιος στρατιώτης περιφρουρεί την σημαία του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Αρμένιος στρατιώτης περιφρουρεί την σημαία του Ναγκόρνο Καραμπάχ
via Associated Press

Τρεις αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το Γερεβάν στις φονικότερες συγκρούσεις μετά το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020.

Στις μάχες «που ακολούθησαν επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν», ο απολογισμός των θυμάτων ανήλθε σε «τρεις νεκρούς και δύο τραυματίες στην αρμενική πλευρά», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε βορειοανατολικό τομέα των συνόρων.

Προ ημερών, οπρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, είχε δηλώσει πως το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να ξεκινήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στα σύνορα με την Αρμενία.

«Το Αζερμπαϊτζάν αρνείται να επιστρέψει κρατούμενους και ομήρους, κάτι που παραβιάζει τις συμφωνίες. Το Αζερμπαϊτζάν εμποδίζει επίσης το άνοιγμα των επικοινωνιών. Εμποδίζει αυτήν τη διαδικασία, όχι μόνο με προφανείς απειλές κατοχής στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, αλλά και αντίθετα σε υποχρεώσεις, αρνείται να παρέχει στην Αρμενία διάδρομο για τη χρήση του σιδηροδρόμου. Αρμενία-Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν-Ρωσία δρόμους», είπε.

Στον πόλεμο-αστραπή έξι εβδομάδων το 2020 (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος), ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξεδίωξε αρμένιους αυτονομιστές και δυνάμεις της Αρμενίας από περιοχές που έλεγχαν από τη δεκαετία του 1990 στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ και γύρω από αυτόν, προτού οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ