Άνδρας πυροβολεί στο αέρα έξω από εκκλησία τη Νέα Υόρκη ουρλιάζοντας "ρίξτε μου, σκοτώστε με!"

Οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν 15 φορές. Νεκρός δράστης που δεν τραυμάτισε κανέναν.
Reuters/Jeenah Moon

Ένας άνδρας σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών της Νέας Υόρκης αφού άρχισε να πυροβολεί με δυο πιστόλια, χωρίς όμως να στοχεύει κάποιον, έξω από καθεδρικό ναό της Νέας Υόρκης και λίγη μόλις ώρα αφού η εκκλησιαστική χορωδία είχε ψάλει τα κάλαντα. Ο άνδρας, όσο πυροβολούσε στον αέρα φώναζε «ρίξτε μου», «σκοτώστε με».

Τρεις αστυνομικοί οι οποίοι μετέβησαν στο ναό St.John the Divine στο Μανχάταν πυροβόλησαν εναντίον του άνδρα συνολικά 15 φορές ενώ τουλάχιστον μια από τις σφαίρες τον βρήκε στο κεφάλι και πέθανε.

Ουδείς άλλος εξ όσων βρίσκονταν στο σημείο τραυματίστηκε είτε από τα πυρά των αστυνομικών είτε από αυτά του ένοπλου, η ταυτότητα του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Η αστυνομία ανέσυρε τα δύο πιστόλια και σακίδιο πλάτης που που έφερε ο άνδρας ενώ μέσα σε αυτή υπήρχε επίσης ένα δοχείο με καύσιμο, σχοινιά, καλώδια και μαχαίρια.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε πως οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων όταν ο άνδρας άρχισε να ρίχνει, περίπου δεκαπέντε λεπτά αφού είχαν τελειώσει οι ψαλμοί της χορωδίας και ενώ ακόμη ο κόσμος που παρέμενε στο σημείο ή ετοιμαζόταν αν φύγει. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο άνδρας έριξε «εναντίον αστυνομικών», κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώθηκε από αυτόπτες μάρτυρες.

Σημειώνεται πως η υπόθεσή του θυμίζει πολύ το φαινόμενο που αποκαλείται ”αυτοκτονία από αστυνομικό” (πιο γνωστό ως “suicide by cop”) το οποίο διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη, ένα άτομο με τάσεις αυτοκτονίας που όμως διστάζει να αφαιρέσει τη ζωή του, επιλέγει να προβεί σε βίαιες πράξεις προκειμένου να προκαλέσει την αντίδραση της αστυνομίας με την ελπίδα να δεχθεί πυροβολισμούς και να πεθάνει. Επίσης υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία όπου κάποιος ο οποίος έχει διαπράξει ένα έγκλημα και καταδιώκεται από αστυνομικούς, όταν βλέπει ότι ο κλοιός στενεύει προκαλεί ώστε οι αστυνομικοί να ανοίξουν πυρ και να το σκοτώσουν αφού το προτιμά από το να συλληφθεί.

Jeenah Moon / Reuters
Jeenah Moon / Reuters
Jeenah Moon / Reuters

Κατά την αφήγηση δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρούσα, «άκουσα δύο ή τρεις εκπυρσοκροτήσεις», «κοίταξα προς τα πάνω και είδα, πιθανόν σε απόσταση δέκα μέτρων από εμένα, στα σκαλιά, έναν τύπο που έριχνε».

«Έβλεπα λάμψεις» να βγαίνουν από το όπλο και έτρεξε για «να καλυφθώ, για να γλιτώσω».

Η Μάρθα Στόλι, που βρισκόταν επίσης εκεί, είπε πως ο άνδρας έριξε οκτώ ή δέκα φορές προτού δεχθεί τις σφαίρες των αστυνομικών. «Έριχνε χωρίς να σημαδεύει», τόνισε και πρόσθεσε πως ο άνδρας φώναζε «ρίξτε μου, σκοτώστε με!».

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που ήταν επίσης αυτόπτης μάρτυρας, αστυνομικοί, που είχαν καλυφθεί, διέταξαν τον άνδρα να ρίξει τα όπλα του στο έδαφος, χωρίς να εισακουστούν, προτού ανοίξουν πυρ.

Φωτογραφίες που τράβηξε εικονίζουν τον άνδρα με μαύρο χειμωνιάτικο παλτό, λευκό καπελάκι του μπέιζμπολ και μάσκα με τα χρώματα της Δομινικανής Δημοκρατίας, καθώς κραδαίνει δυο πιστόλια, ένα σε κάθε χέρι.

Ο ύποπτος διακομίστηκε σε νοσοκομείο της περιοχής σε κρίσιμη κατάσταση. Αργότερα, ο Σι ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως υπέκυψε.

Jeenah Moon / Reuters
ASSOCIATED PRESS
Jeenah Moon / Reuters
Jeenah Moon / Reuters
Jeenah Moon / Reuters
Jeenah Moon / Reuters
KENA BETANCUR via Getty Images
KENA BETANCUR via Getty Images

Πηγή: Reuters, AFP