ΔΙΕΘΝΕΣ
28/09/2020 07:17 EEST

Ανησυχία για μολυσμένα ευρωπαϊκά κρέατα

Αξιωματούχοι της ασφάλειας των τροφίμων αρνούνται τους ισχυρισμούς ότι οι καταναλωτές τρώνε άρρωστα ή μολυσμένα κρέατα.

Richard Baker via Getty Images

Οι καταναλωτές εκτίθενται σε «μη σοβαρό κίνδυνο» νόσου από κρέατα, αν και οι επίσημοι έλεγχοι κι επιθεωρήσεις στα εργοστάσια παραγωγής κρέατος έχουν μειωθεί, υποστηρίζουν ευρωπαίοι επιθεωρητές κρέατος.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Εργατική Κοινότητα για την Επιθεώρηση Τροφίμων και την Προστασία των Καταναλωτών (EFWFC) προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες: Οι Βρετανοί καταναλωτές τρώνε άρρωστα χοιρινά κρέατα με πύον από κύστες και φυματιώδεις αλλοιώσεις. Το EWFC εκπροσωπεί επιθεωρητές κρέατος της ΕΕ.

Σε απάντηση της, η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) δήλωσε ότι οι κανονισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν την πρόσβαση των καταναλωτών στο κρέας που θα μπορούσε να είναι άρρωστο ή μολυσμένο. «Εάν η FSA γνώριζε τυχόν παραβιάσεις αυτών των κανονισμών, θα αντιμετωπιζόταν πολύ σοβαρά και θα λαμβάναμε άμεσα μέτρα ως απάντηση», δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο Ρον Σπέλμαν, αναπληρωτής γραμματέας της EWFC, δήλωσε ότι οι επιθεωρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι κανένα κρέας που δείχνει σημάδια ότι είναι άρρωστο δεν περνά στην αγορά, αλλά ότι υπάρχει διάβρωση των κανόνων ασφαλείας την τελευταία δεκαετία.

Τόνισε τις αλλαγές στις επιθεωρήσεις χοίρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, οι οποίες πλέον γίνονται επιφανειακά «Οι επιθεωρητές σταμάτησαν να κόβουν λεμφαδένες στα κεφάλια των χοίρων, οι οποίοι είναι γνωστό ότι περιέχουν αποστήματα και αλλοιώσεις φυματίωσης. Παλαιότερα, το κεφάλι των χοίρων θα είχε απορριφθεί για κατανάλωση, αλλά τώρα το κρέας κόβεται για λουκάνικα και κρεατόπιτες, απλώνοντας το πύον από τα αποστήματα και τις αλλοιώσεις σε όλα αυτά τα προϊόντα.

«Δεν νομίζω ότι μπορείς να αποδείξεις ότι είναι ασφαλές και υγιές να ταΐζεις τους ανθρώπους πύον και υλικό φυματίωσης». Εκπρόσωπος της FSA είπε ότι όλα τα κεφάλια χοίρων ελέγχονται οπτικά.

Το EWFC ζητά την επανεκτίμηση των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων στα σφαγεία υπό το πρίσμα της πανδημίας του Covid-19, και καλεί επίσης την επιτροπή της ΕΕ να αντιστρέψει τις αλλαγές του 2019 με σκοπό την ασφάλεια των καταναλωτών. 

Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας  Τροφίμων λέει: «Το κρέας από υγιή ζώα που παρασκευάζεται σύμφωνα με τις καλές αρχές ασφάλειας παραμένει ασφαλές για κατανάλωση. Παρόλο που πολλά είδη ζώων έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2, αυτές οι λοιμώξεις δεν αποτελούν παράγοντα της πανδημίας Covid-19 ».

Η ευρωπαϊκή επιτροπή βασίστηκε στην απόφασή της να απομακρυνθεί από τις μεταθανάτιες επιθεωρήσεις, λόγω του ότι τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του campylobacter, δεν ανιχνεύονται με μια απλή επιθεώρηση ρουτίνας και ότι τα σφαχτάπου έχουν μολυνθεί οπτικά από κόπρανα δεν είναι πιο μικροβιολογικά μολυσμένα από αυτά που δεν έχουν.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί μερικά από τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο - αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων παρέχει ειδικές επιστημονικές συμβουλές και συστάσεις, ενώ οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη διενέργεια επιθεωρήσεων σύμφωνα με την επίσημη νομοθεσία ελέγχου .

 

Πηγή: Guardian