Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού

Αναφέρομαι στο «κλείσιμο» κάποιων ιστοσελίδων που παρείχαν δωρεάν πρόσβαση σε βιβλία.
Eurokinissi

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, κα. Μενδώνη

Είμαι μεταδιδακτορικός ερευνητής πολιτικής φιλοσοφίας και συμβασιούχος καθηγητής (μέλος Σ.Ε.Π) στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να φέρω εις γνώση σας ένα γεγονός που, ειδικά για το επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, υποβαθμίζει και καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την έρευνα. Αναφέρομαι στο «κλείσιμο» κάποιων ιστοσελίδων που παρείχαν δωρεάν πρόσβαση σε βιβλία με απόφαση του οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας, ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο σας, τους τελευταίους δύο με τρείς μήνες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πρόσβαση στα βιβλία, τα οποία εμείς οι ερευνητές ιδίως των ανθρωπιστικών σπουδών έχουμε τόση ανάγκη, να είναι πλέον όχι απλώς περιορισμένη, αλλά ελάχιστη. Είναι γνωστό ότι λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης τα πανεπιστήμια έχουν περιορίσει δραματικά τα, ήδη ελάχιστα, κονδύλια που διέθεταν για παραγγελίες βιβλίων. Ως χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί, αρκεί να σας αναφέρω, ότι η βιβλιοθήκη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου με ενημέρωσε ότι μπορεί να αγοράσει μόνο ένα βιβλίο από όσα της αιτηθώ (το οποίο θα δανειστώ μετά από τη βιβλιοθήκη). Σε περίπτωση πάλι που η παραγγελία εγκριθεί και προχωρήσει, το βιβλίο θα φτάσει στη βιβλιοθήκη μετά από έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα εβδομήντα με ογδόντα βιβλία που έχω προσωπικά ανάγκη τον χρόνο, μόνο τα δεκαπέντε περίπου υπάρχουν ήδη στις ελληνικές βιβλιοθήκες. Τα υπόλοιπα θα πρέπει, αν μπλοκαριστούνε τελικά όλες οι σχετικές ιστοσελίδες από το υπουργείο σας (ευτυχώς έχουν μείνει μια με δύο ακόμα), να τα παίρνω με διαδανεισμό από το εξωτερικό. Το κόστος δανεισμού για ένα και μόνο βιβλίο από την British Library ανέρχεται στα τριάντα ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι το ποσό είναι δυσθεώρητο και σαφώς δεν μπορώ να το καλύψω από τον ήδη χαμηλό μισθό, των πεντακοσίων ευρώ περίπου τον μήνα, που μου δίνει η σύμβασή μου με το Πανεπιστήμιο. Το να είναι κανείς φιλόσοφος στη χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία είναι άκρως δυσάρεστη εμπειρία αλλά μετά από το μπλοκάρισμα όλων των συγκεκριμένων σελίδων από το υπουργείο σας θα έχει γίνει μαρτύριο.

Επικαλούμαι την κατανόησή σας και ζητώ η μια ή δύο ιστοσελίδες που ακόμα έχουν απομείνει να μην κλείσουν! Σε περίπτωση που αυτό γίνει τότε θα μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή της έρευνας στις ανθρωπιστικές σπουδές. Κάτι τέτοιο θα είναι η ταφόπλακα των φιλοσόφων στη χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία! Πώς περιμένετε ο πολιτισμός της χώρας να προοδεύσει αν υποβαθμίσετε και άλλο την ήδη υποβαθμισμένη ακαδημαϊκή, έρευνα; Πώς περιμένετε να βελτιωθεί το παρεχόμενο ακαδημαϊκό έργο των Ελλήνων καθηγητών αν εμποδίσετε σχεδόν πλήρως την πρόσβασή τους στις ακαδημαϊκές εξελίξεις; Σας παρακαλώ θερμά να ΜΗΝ εφαρμόσετε τον νόμο για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και να αφήσετε αυτές τις σελίδες που έχουν ακαδημαϊκά βιβλία να λειτουργούνε. Ούτως η άλλως, το 99% των βιβλίων στα οποία παρέχουν πρόσβαση είναι ξενόγλωσσα, άρα η ζημία για τους Έλληνες εκδότες είναι πολύ μικρή. Δώστε προφορική-άτυπη εντολή στους υφισταμένους σας να κάνουνε τα στραβά μάτια. Σας επισημαίνω και πάλι ότι η εφαρμογή του νόμου θα δημιουργήσει και ήδη δημιουργεί πολλαπλάσια προβλήματα σε σχέση με τα όποια πιθανά οφέλη.

Με τιμή

Βασίλειος Γρόλλιος

Πολιτικός Στοχαστής

Μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ

Δημοφιλή