Ανοικτή στους επισκέπτες η Αγία Σοφία, στο σκοτάδι εικόνες και αγιογραφίες τις ώρες της προσευχής

Οι οδηγίες της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.
(AP Foto/Emrah Gurel).
(AP Foto/Emrah Gurel).
ASSOCIATED PRESS

Ανοικτή στους επισκέπτες, εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής, θα είναι η Αγία Σοφία, σύμωνα με την Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Οπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» για να παραμείνει ανοιχτό το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής.

Με βάση τις οδηγίες της Αρχής, οι χριστιανικές εικόνες και οι αγιογραφίες θα πρέπει να «είναι σκοτεινές» και να καλύπτονται «με τα κατάλληλα μέσα» κατά την διάρκεια των προσευχών. «Η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί εμπόδιο για τη διεξαγωγή των προσευχών που θα πραγματοποιούνται στην Αγία Σοφία» υποστηρίζει η Αρχή και τονίζει ότι «θα πρέπει να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας από τους επισκέπτες».

Οι μουσουλμανικές προσευχές που γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πέντε και εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι χριστιανικές εικόνες και οι αγιογραφίες να βυθίζονται στο σκοτάδι κατά την διάρκειά τους.

Οι πρώτες συλλογικές μουσουλμανικές προσευχές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουλίου.

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και σε τζαμί συζητήθηκε και κατά την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στην Αθήνα.

«Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με αυτήν της την ενέργεια η Τουρκία επιλέγει να κόψει τους δεσμούς με τη Δύση καθώς πρόκειται για ένα παγκόσμιο μνημείο. «Άχρηστη, μικρόψυχη πρωτοβουλία», χαρακτήρισε την κίνηση Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης συμπλήρωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεργαστούν από κοινού, με τους «απανταχού πολιτισμένους ανθρώπους» στο πλευρό τους.

Τη μεταβολή της Αγίας Σοφίας «από μνημείο πολιτισμού και πνεύματος, σε εν ενεργεία χώρο της μωαμεθανικής λατρείας» καταγγέλει η Ακαδημία Αθηνών, με ψήφισμά της προς τις Ακαδημίες της Ευρώπης.

Popular in the Community