ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/07/2020 14:19 EEST

Κοινή γραμμή Ελλάδας Κύπρου για όλα τα μεγάλα θέματα

Συμπόρευση των δύο χωρών για το Ταμείο Ανάκαμψης και για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων – Τι είπαν Μητσοτάκης – Αναστασιάδης.

Eurokinissi

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή των δηλώσεων του μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής όπου το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τους απασχόλησαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η Τουρκία είναι τοπικός ταραχοποιός.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος επιμένουν στο ακέραιο στο ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων πρέπει να δοθούν μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανεισμού και ότι δεν χρειάζονται πρόσθετες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ενίσχυσης. «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στις χώρες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης για την κρίσιμη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιουλίου.

Ταύτιση απόψεων όμως υπήρξε και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Κοινή θέση και των δύο ανδρών είναι ότι η Τουρκία κινείται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και ότι στρέφεται ουσιαστικά κατά της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις από την πλευρά της Ευρώπης και ότι πρέπει να καταρτιστεί ένας κατάλογος ενεργειών και κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Στις δηλώσεις τους Μητσοτάκης και Αναστασιάδης υποστήριξαν ότι Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο, με τον Κύπριο Πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «δεν είμαστε εμείς που προκαλούμε τον οποιονδήποτε. Προκαλούμεθα» και ότι είναι κοινή απόφαση να συνεργαστούν οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν αυτή επιθετικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και για την απόφαση της Άγκυρα να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. «Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με αυτήν της την ενέργεια η Τουρκία επιλέγει να κόψει τους δεσμούς με τη Δύση καθώς πρόκειται για ένα παγκόσμιο μνημείο. «Άχρηστη, μικρόψυχη πρωτοβουλία», χαρακτήρισε την κίνηση Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη να συμπληρώνει ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεργαστούν από κοινού και ότι είναι μαζί τους οι απανταχού πολιτισμένοι άνθρωποι. Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για τη διαρκή στήριξη που έχει από την Ελλάδα.