ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2020 09:48 EET

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Δικαιώνει προσφυγή Καθολικών, Ορθόδοξων Εβραίων κατά των μέτρων για την πανδημία

Αφορά τους περιορισμούς στον αριθμό των πιστών σε χώρους λατρείας-Αποφασιστική η ψήφος της συντηρητικής δικαστή που διόρισε ο Τραμπ.

ASSOCIATED PRESS

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε υπέρ της προσφυγής  εκπροσώπων χριστιανικών και εβραϊκών χώρων λατρείας που στρέφονταν κατά της Πολιτείας της Νέας Υόρκης σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίαςκορονοϊού.

Το δικαστήριο με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις τάχθηκε υπέρ των αιτημάτων υπέβαλε η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν και δύο συναγωγές Ορθόδοξων Εβραίων.

Στις 6 Οκτωβρίου ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο αποφάσισε να κλείσει τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις στις πλέον πληγείσες περιοχές της πολιτείας περιλαμβανομένων κάποιων συνοικιών του Μπρούκλιν. Στο πλαίσιο αυτό προβλεπόταν ο περιορισμός σε δέκα των πιστών που συγκεντρώνονται σε χώρους λατρείας σε κάποιες συνοικίες, ενώ σε άλλες ο αριθμός έφτανε τους 25. 

 

Όμως η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν, οι δύο συναγωγές υπερορθόδοξων Εβραίων καθώς και η εθνική οργάνωση υπερορθόδοξων Εβραίων Αγκούνταθ Ίσραελ Αμερικής προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της απόφασης του Κουόμο, καταγγέλλοντας ότι οι περιορισμοί για τους χώρους λατρείας παραβιάζουν την ανεξιθρησκεία η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Παράλληλα επεσήμαναν ότι στους χώρους λατρείας επιβάλλονταν πιο αυστηροί περιορισμοί απ’ ό,τι σε απαραίτητα καταστήματα, όπως τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Ομοσπονδιακός δικαστής του Μπρούκλιν απέρριψε την προσφυγή τους, όπως και το εφετείο της Νέας Υόρκης.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε υπέρ της προσφυγής.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταδεικνύει τις συνέπειες της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τη συντηρητική δικαστή Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, η οποία είχε την καθοριστική ψήφο που έκρινε την τύχη της προσφυγής. 

Ο συντηρητικός δικαστής Τζον Ρόμπερτς ψήφισε κατά, όπως και οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σε δύο προηγούμενες αντίστοιχες υποθέσεις φέτος, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με 5 ψήφους έναντι 4 τα αιτήματα εκκλησιών από τη Νεβάδα και την Καλιφόρνια.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν πριν από τον θάνατο της φιλελεύθερης δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία μαζί με τους άλλους τρεις φιλελεύθερους δικαστές και τον Ρόμπερτς είχαν απορρίψει τις προσφυγές.