ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/11/2019 13:04 EET | Updated 19/11/2019 14:46 EET

Μητσοτάκης: «Ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές»

Ο Πρωθυπουργός κήρυξε την έναρξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος. Τα δύο αντικαπνιστικά σποτ της καμπάνιας.

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο στόχος είναι η μείωση του ποσοστού των καπνιστών κατά 30% έως το 2025.

Αρχισε και επίσημα η ενημερωτική καμπάνια για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το μήνυμα της κυβέρνησης: «Η υγεία μας ενώνει».

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε, παράλληλα, τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η βλαβερή συνήθεια που –σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης- ευθύνεται για τον θάνατο 20.000 ανθρώπων ετησίως, 700.000 ημερών νοσηλείας και κόστος 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο στόχος είναι η μείωση του ποσοστού των καπνιστών κατά 30% έως το 2025, ενώ ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση του καπνίσματος έχει τέσσερις κατευθύνσεις:

-Στη δημιουργία αντικαπνιστικής κουλτούρας, με έμφαση στην πρόληψη.

-Στον σεβασμό στους μη καπνιστές, που πλέον αποκτούν «φωνή» κατά του παθητικού καπνίσματος.

-Στην παράλληλη μέριμνα της Πολιτείας για την ενεργή υποστήριξη των καπνιστών προκειμένου να κόψουν το τσιγάρο.

-Στην αξιολόγηση των καπνικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά.

HuffPost Greece
Πράξη επιβολής προστίμου. Το φύλλο με αριθμό «001» ...Και ποιός θα είναι ο «τυχερός»;

ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ...

17 +2 τραγούδια για το τσιγάρο

Τα πρόστιμα καραδοκούν για τους παραβάτες.
 

Ασκηση αλληλοσεβασμού

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η καταπολέμηση του καπνίσματος και η εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου που ουσιαστικά ήταν ανενεργό, αποτελεί μία τολμηρή πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού, αλλά είναι και άσκηση αλληλοσεβασμού.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας τα ενημερωτικά σποτ, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργία ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας υγείας και ζωής.

 

Τα ενημερωτικά σποτ