ΤΟ BLOG
17/03/2019 14:20 EET | Updated 17/03/2019 14:20 EET

Αντίο Περιβάλλον…

Τρίχες και περιβάλλον

AFP Contributor via Getty Images

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα - και μαζί της η Ελλάδα; Αυτά που όλοι γνωρίζουν. Που βλέπουν μια θηλιά να σφίγγει κάθε μέρα και περισσότερο γύρω από τα σώματά μας χωρίς να έχουν την παραμικρή δύναμη οι κυβερνήτες του κόσμου, αλλά και την παραμικρή διάθεση, να την αναχαιτίσουν. Το εξωφρενικό - για το οποίο κανείς δεν διαμαρτύρεται - είναι να βλέπεις τον κύριο Τράμπ να αποχωρεί από την Παγκόσμια συνθήκη του Παρισιού για την σωτηρία του περιβάλλοντος για να ικανοποιήσει 1.728 εργάτες ορυχείων λιγνίτη που τον ψηφίζουν. Χωρίς να σκεφτεί ούτε αυτός ούτε οι κακόμοιροι οι ψηφοφόροι του ότι και ο μεν και οι δε δολοφονούν τους εαυτούς τους μαζί με την υπόλοιπη ανθρωπότητα! 

Η διάσωση της ανθρωπότητας έχει κοινή μοίρα με την διάσωση του Κόσμου. Θα ξέρετε ότι η λέξη κόσμος σημαίνει κόσμημα. Δεν είχαν πετρέλαιο, γκάζι και πλαστικά οι αρχαίοι μας συνάδελφοι. Αλλά, μαζί με τη εικαστική μιζέρια και την ακοσμία του, ο δικός μας κόσμος βαίνει προς την αυτοκτονία του. Σε 50 με 100 χρόνια θα έχει εξαφανιστεί το 50% από το ζωικό βασίλειο και, από την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας θα έχουν πνιγεί πάνω από δύο χιλιάδες πόλεις-λιμάνια, χωριά και νησιά. Με πάνω από 50 εκατομμύρια νοικοκυριά. 

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσα μέτρα και αν ληφθούν σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος (που δεν θα ληφθούν!) σε 50 ή 100 χρόνια θα έχουμε έλλειψη από αρκετό οξυγόνο και ίσως δεν θα έχουμε καθόλου πόσιμο νερό. Αφήνω τους κινδύνους της πυρηνικής μόλυνσης, που θεωρούνται ”θεωρητικοί” από πολιτικούς μύωπες. 

Από τα κείμενα του Θεόφραστου, που ήταν ο διάδοχος του Αριστοτέλη στο Λύκειον, βλέπουμε και το ενδιαφέρον των αρχαίων συμπολιτών του για την Οικολογία. Ο Θεόφραστος περιέγραψε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ οργανισμών και του περιβάλλοντός, ήδη από τον 4ο αι. π.Χ. Είχε παρατηρήσει ότι τα φυτά αναπτύσσονται καλύτερα στον «οικείο τόπο» τους. Ο όρος που χρησιμοποιεί για να ονομάσει την αρμονική σχέση ανάμεσα σ′ έναν οργανισμό και στο περιβάλλον του είναι η λέξη «οικείος», εκ του οίκος. Έκφραση που ενέπνευσε τους αρχαιομαθείς επιστήμονες του 19ου αιώνα να συνθέσουν τη λέξη «οικο-λογία». 

Στα νιάτα μου είχα κάνει μια ταινία για τα δάση. Για το Υπουργείο Γεωργίας. Έτσι έμαθα κάτι που δεν γνώριζα ούτε εγώ ούτε οι υπόλοιποι συμπολίτες μου. Ότι η επιφάνεια της πατρίδα μας, δηλαδή η ιερή Ελληνική γη ήταν τουλάχιστον κατά 90% διακοσμημένη με δάση! Ή, ας πούμε, με δέντρα. Το έχω ξαναπεί και μερικοί δεν το πιστεύουν. Ή δεν το ανέχονται. Ας ρωτήσουν το Υπουργείο Παιδείας. 

Κάπως έτσι διακοσμείται και η Βραζιλία.Η Αμαζονἰα με τα 6.000.000 τ.μ. περίπου τροπικό δάσος και τα 400 δισεκατομμύρια δέντρα του προσφέρουν στην ανθρωπότητα το 40% του οξυγόνου της! Και η νέα - νεοναζιστική - κυβέρνηση της Βραζιλίας ετοιμάζεται να περιορίσει σημαντικά και το δάσος της Αμαζονίας και το οξυγόνο του. Το οξυγόνο μας! Και λέει πως θαυμάζει τον Τραμπ επειδή κάνει τα ίδια και στη χώρα του! Ας μην ξεχνάμε πως και ο Χίτλερ με εκλογές ανέβηκε στην εξουσία. Μήπως θα πρέπει να λάβουμε μέτρα; Εγκαίρως; Στο κάτω-κάτω η Αμαζονία και ο Αμαζόνιος ποταμός έχουν όνομα ελληνικό. Έτσι τους ονόμασε ο Ισπανός χρυσοθήρας Φρανθίσκο ντε Ορεγιάσκι όταν είδε μια ομάδα οπλισμένη ”Αμαζόνων” γυναικών να βγαίνει από το δάσος! 

Φυσικά, ανατρέπεται σιγά-σιγά και η κλιματολογική ισορροπία των θερμοκρασιών. Γνωρίζουμε με μεγάλη ακρίβεια ότι σε πενήντα με εκατό χρόνια - τόσο κοντά! - θα έχει προχωρήσει η θερμοκρασία κατά 3 με 4 βαθμούς. Με τραγικά αποτελέσματα. Ήδη δεχόμαστε την επίθεση υψηλών αφόρητων θερμοκρασιών. Άσε τα εκατομμύρια τετραγωνικά των πλαστικών που κολυμπούν αμέριμνα στους ωκεανούς… 

Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, μπορώ να βεβαιώσω, μαζί με τους ειδικότερους επί της μοίρας του Περιβάλλοντος ότι η καταστροφή του επέρχεται. Μαζί με την αποθεωτική καταστροφή του ανθρωπίνου γένους που προβλέπει η Έβδομη Σφραγίδα της Αποκάλυψης του Ιωάννη του Ευαγγελιστή. Με μαθηματική ακρίβεια, τόσο αυτοί που αμάρτησαν δηλητηριάζοντας την μοίρα μας όσο και όλοι εμείς, τα θύματά τους, θα βυθιστούμε σιγά-σιγά σε μια επίγεια Κόλαση. 

Για να συνεννοούμαστε, ένας από τους ενόχους - για όσους το αγνοούν - είναι και ο Τραμπ. Δεν έχω προσωπικά με τον άνθρωπο, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω την ολέθρια προδοσία του αποχωρώντας από την Συμφωνία του Παρισιού. Την οποία ωστόσο είχε υπογράψει ο Ομπάμα. Για να διασώσει και την πατρίδα του. 

Η αδιαφορία που έχει για το περιβάλλον ο σημερινός, αυτός - μάλλον αντιαμερικανός - Πρόεδρος είναι εμφανής. Μάλιστα φέρεται ότι έχει καταδικαστεί και για ”αδίκημα σχετικό με την εξολόθρευση είδους του ζωικού βασιλείου που βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης”.

Christina Williger via Getty Images
brown spider monkey

Πρόκειται για μια μαϊμού που ονομάζεται «brown spider» (Brown spider monkey) και επιζεί μόνο στην Κολομβία και στον Παναμά ενώ το κυνήγι του είναι διεθνώς απαγορευμένο.

Ο Τραμπ, αν και το έχει διαψεύσει, είναι φαλακρός! Και αυτό που βλέπουμε στο κεφάλι του είναι μια περούκα (touppee, στη γλώσσα του FBI). Μόνο που οι τρίχες που την αποτελούν είναι παράνομες! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η γνωστή δημοσιογράφος MarieColmant στη στήλη της LACHRONIQUEDEBITCHYMARIE στην γαλλική έκδοση του περιοδικού GRAZIA της 21/7/2016

SAUL LOEB via Getty Images

”Η περούκα που φοράει ο Τραμπ για μαλλιά κατασκευάστηκε από τον γνωστό για την ειδικότητα αυτή οίκο του ΜανχάτανBelHairEmporium (Εμπόριο Ωραίων Τριχών!).BelHair κατά το πολυτελές BelAirHotel του Λος Άντζελες. Η περούκα του Τράμπ, από μαλλιά αραχνοειδή πιθήκου, κόστισε 813.000 δολάρια το 2014″.  

Και ο Κάρολος Ε′ της Ισπανίας ήταν σπανός και έβαζε να τον ζωγραφίζουν με γένια.

Commons wikimedia

Όμως η κατασκευή της περούκας τού Τραμπ έφτασε στα αυτιά του FBF - ισχυρίζεται τoGrazia - και έπεσε το πρώτο πρόστιμο στον Οίκο BelHairEmporium. To δεύτερο πρόστιμο, ενός εκατομμυρίου ως λέγεται, επέπεσε ως λέγεται στην φαλάκρα του Τραμπ. ο οποίος και το πλήρωσε τον Ιούλιο του 2015. Μόλις που είχε βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος. Η είδηση για το πρόστιμο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Ίσως η καταδίκη του ΒelHairEmporium που εδρεύει στον ”Ουρανοξύστη Τραμπ” συν το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι πελάτης του, να οδήγησαν σε μια σειρά άρθρων στον αμερικανικό Τύπο για ”το μυστήριο της περούκας του Τραμπ”. Ο ίδιος το έχει αρνηθεί και μάλιστα δύο φορές κάλεσε γυναίκες από το ακροατήριό να ελέγξουν αν τα μαλλιά είναι περούκα. Οι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι στο μεταξύ ο Τραμπ έσπευσε να ενσωματώσει το τρίχωμα στο δέρμα της φαλάκρας του, κάτι που σήμερα είναι εύκολο και αρκετά διαδεδομένο. Ο Οίκος BelHairEmporium δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο. Για ένα μέρος του αμερικανικού και ξένου Τύπου δεν υπάρχει αμφιβολία για την προέλευση του τριχώματος. Το άρθρο της Grazia σημειώνει ότι η απόφαση για την καταδίκη του Τράμπ επικαλείται ως αιτία ”κεφαλήν φέρουσα παράνομα μαλλιά”!