LIFE
17/06/2018 08:47 EEST

Από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική. Αυτά είναι τα έθιμα για τη Γιορτή του Πατέρα

Vasyl Dolmatov via Getty Images

Στην Ελλάδα, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Φέτος, αυτή η ξεχωριστή ημέρα και κινούμενη εορτή, αφιερωμένη στον πατέρα τιμάται στις 17 Ιουνίου.

Πώς όμως γιορτάζεται στις διαφορετικές γωνιές του κόσμου;

Γερμανία

Η Ημέρα του Πατέρα (Vatertag, Mannertag ή Herrentag όπως ονομάζεται ανά περιοχή) στη Γερμανία είναι μια ομοσπονδιακή αργία και γιορτάζεται την 40η ημέρα του Πάσχα. Ο παραδοσιακός εορτασμός περιλαμβάνει άνδρες που κάνουν πεζοπορία στο δάσος και τραβούν άμαξες φορτωμένες με μπύρα και σνακς, με αποτέλεσμα να μεθύσουν πολύ.

Βραζιλία

Οι Βραζιλιάνοι γιορτάζουν τον πατέρα τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, προς τιμήν του Αγίου Ιωακείμ, τον πατέρα της Μαρίας και προστάτη των πατεράδων και παππούδων. Σε αυτή την περίπτωση, πολλές οικογένειες συγκεντρώνονται μαζί για να ανταλλάξουν δώρα και να φάνε churrasco (ψητό κρέας).

Αυστραλία

Οι Αυστραλιανοί γιορτάζουν την Ημέρα του Πατέρα την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου με παραδόσεις όπως ειδικά γεύματα, δώρα και κάρτες. Η γιορτή πιστεύεται ότι καθιερώθηκε το 1930.

Ρωσία

Το πιο κοντινό σε Ημέρα του Πατέρα στη Ρωσία, είναι η Ημέρα του Προστάτη της Πατρίδας, που καθιερώθηκε αρχικά για να τιμήσει τη νίκη του Κόκκινου Στρατού κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου. Τώρα που γιορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου, είναι μια μέρα για να τιμήσει όχι μόνο εκείνους που υπηρετούν στον στρατό, αλλά όλους τους άνδρες. Τα έθιμα περιλαμβάνουν δώρα και παρελάσεις για προς τιμή του στρατού. Μάλιστα, μερικές φορές οι άνδρες περιμένουν δώρα από τις γυναίκες τους.

Σουηδία

Οι Σουηδοί γιορτάζουν την Ημέρα του Πατέρα τον Νοέμβριο. Για τη γιορτή τους, οι πατεράδες περιμένουν ένα παραδοσιακό πρωινό στο κρεβάτι, δώρα και τούρτα.

Μεξικό

Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και το Μεξικό γιορτάζει την  El Dia del Padre (Ημέρα του Πατέρα) την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα, όσοι Μεξικανοί επιθυμούν, τρέχουν σε έναν αγώνα δρόμου 21 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη που ονομάζεται Carrera del Día del Padre. Φυσικά, ανταλλάσσονται δώρα και υπάρχουν νόστιμα παραδοσιακά φαγητά.

Νεπάλ

Οι θρησκευτικές τελετές του Νεπάλ που ονομάζονται «Gokarna Aunsi», «Kushe Aunsi» ή «Buba ko mukh herne din» πραγματοποιούνται αργά το καλοκαίρι. Αυτές οι τελετές είναι σπέσιαλ για τους πατεράδες και οικογενειακές, υπάρχει φαγητό, ανταλλάσσουν δώρα και προσεύχονται για τους πατεράδες που έχουν πεθάνει.

Ιταλία

Η Ημέρα του Πατέρα στην Ιταλία συμπίπτει με τη γιορτή του Αγίου Ιωσήφ, στις 19 Μαρτίου. Αυτό ισχύει και για την Ισπανία και Πορτογαλία. Η ιερή αυτή ημέρα σχετίζεται με τον άγιο, καθώς ήταν πατρική φιγούρα του Ιησού Χριστού.

Ταϊλάνδη

Η ημέρα του Πατέρα στην Ταϊλάνδη είναι στις 5 Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία καθιερώθηκε επειδή η ημέρα συνέπιπτε με τα γενέθλια του εκλιπόντος προηγούμενου βασιλιά τους Bhumibol Adulyadej. Είναι επίσης μια πρόσφατη παράδοση να φορούν ροζ, αφού τον είδαν το 2007 να φεύγει από το νοσοκομείο μετά από μια θεραπεία του φορώντας  ένα ροζ. Ένα άλλο έθιμο, που όμως  τείνει να εκλείψει, είναι να δίνουν δώρο στους πατέρες και παππούδες τους ένα άνθος από το φυτό Canna.

Γαλλία

Η γιορτή του πατέρα (Fête des Pères) γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και έγινε γνωστή στα μέσα του 20ου αιώνα μέσω μιας διαφημιστικής καμπάνιας που παρουσίαζε τους αναπτήρες ως το καλύτερο δώρο για τον πατέρα.

 

 

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.