ΔΙΕΘΝΕΣ
31/07/2018 22:52 EEST

Απόπειρες παρέμβασης στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ λέει ότι ανακάλυψε το Facebook

Eric Gaillard / Reuters

Το Facebook εντόπισε μια νέα, συντονισμένη εκστρατεία άσκησης πολιτικής επιρροής, με σκοπό την παραπλάνηση χρηστών και τη διοργάνωση συγκεντρώσεων εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, και κατέβασε δεκάδες ψεύτικους λογαριασμούς στην ιστοσελίδα του, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη.

Ειδικότερα, το Facebook ανακοίνωσε πως κατέβασε 32 σελίδες και λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αντιμετώπισης της ξένης εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές- δραστηριοτήτων που έχουν χαρακτηριστεί από κοινοβουλευτικούς ως επικίνδυνες για τη δημοκρατία.

Η εταιρεία ανέφερε πως βρίσκεται ακόμα στα πρώιμα στάδια της έρευνάς της και δεν ξέρει ακόμα ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία αυτή εν όψει των εκλογών, που θα καθορίσουν το αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Η Σέριλ Σάντμπεργκ, chief operating officer, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι απόπειρες χειραγώγησης της κοινής γνώμης πιθανότατα θα γίνουν πιο εξελιγμένες, προκειμένου να ξεγλιστρούν από τους ελέγχους του Facebook, κάνοντας λόγο για «κούρσα εξοπλισμών».

«Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν επιτρέπεται στο Facebook, επειδή δεν θέλουμε άνθρωποι ή οργανισμοί να δημιουργούν δίκτυα λογαριασμών για να παραπλανούν άλλους σχετικά με το ποιοι είναι ή τι κάνουν» αναφέρεται σε σχετικό blogpost της εταιρείας.

Πάνω από 290.000 λογαριασμοί «ακολουθούσαν» τουλάχιστον μία από τις σελίδες και ότι περίπου 11.000 δολάρια είχαν δαπανηθεί σε περίπου 150 διαφημίσεις, ανακοίνωσε το Facebook. Οι σελίδες είχαν δημιουργήσει περίπου 30 events από τον Μάιο του 2017.