ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2020 12:12 EEST | Updated 01/07/2020 12:14 EEST

Aποζημίωση 19 εκατομμυρίων δολαρίων θα δώσει στα θύματά του ο Γουάινσταϊν

Η απόφαση είναι μια νίκη για την κάθε γυναίκα που έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, διάκριση, εκφοβισμό, ή αντίποινα από τον εργοδότη της.

RW/MediaPunch/MediaPunch/IPx

To ποσό των 19 εκατομμυρίων δολαρίων θα κληθεί να πληρώσει ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στις γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο, όπως αποφάσισε η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

«Ο πρώην μεγιστάνας παραγωγός και η Γουάινσταϊν Company απογοήτευσαν τις γυναίκες υπαλλήλους τους. Μετά από όλη την κακοποίηση, τις απειλές και τις διακρίσεις, αποδόθηκε επιτέλους κάποια δικαιοσύνη στα θύματα», διευκρίνισε η γενική εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς σε επίσημη ανακοίνωση.

Η αποζημίωση ύψους 18.875.000 δολαρίων θα διαμοιραστεί σε «γυναίκες που βίωσαν εχθρικό εργασιακό περιβάλλον, σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις με βάση το φύλο τους ενώ δούλευαν στην εταιρία του Γουάινσταϊν, καθώς επίσης και σεξουαλική παρενόχληση από τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν», τόνισε η εισαγγελία.

Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων πως τα θύματα απαλλάσσονται από τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας και τήρησης απορρήτου που είχαν συνάψει με την εταιρεία του πρώην μεγιστάνα παραγωγού ταινιών ή άλλους πρώην εκπροσώπους της σχετικά με σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τον πρώην παραγωγό. Τώρα τα θύματα θα είναι ελεύθερα να διηγούνται τις ιστορίες τους χωρίς τον φόβο να τιμωρηθούν, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η συμφωνία πρέπει ακόμα να εγκριθεί από το πρωτοδικείο αλλά και από το πρωχευτικό δικαστήριο που έχει αναλάβει την υπόθεση χρεοκοπίας της εταιρείας του Γουάινσταϊν.

Η απόφαση είναι μια νίκη για την κάθε γυναίκα που έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, διάκριση, εκφοβισμό, ή αντίποινα από τον εργοδότη της.

Οι Ντάγκλας Γουίτζορ και Κέβιν Μίτζερ, δικηγόροι αρκετών από τα φερόμενα θύματα του πρώην παραγωγού, δήλωσαν ότι διαφωνούν με τον διακανονισμό και πως θεωρούν ότι είναι άδικο, για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι ακόμα και τώρα εκείνος δεν αποδέχεται τις πράξεις του.

«Ο προτεινόμενος διακανονισμός είναι ένα ξεπούλημα των επιζώντων και είμαστε έκπληκτοι που ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να καυχιέται για μια πρόταση που αποτυγχάνει σε πολλά επίπεδα», ανέφεραν οι δικηγόροι σε δήλωση που έκαναν στο CNN.

O συνήγορος υπεράσπισης του επιχειρηματία είπε στο αμερικανικό δίκτυο πως ο πελάτης του παραμένει επικεντρωμένος στην υπεράσπιση του, συμπεριλαμβανομένης της έφεσης της ποινικής του καταδίκης.