Αρχαιολόγοι: Απορρίφθηκε από τον ΣτΕ το αίτημα να αρθεί η ανάκληση χρήσης του κτιρίου της Ερμού

Το υπουργείο Πολιτισμού καλεί το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να συμμορφωθεί ως προς την προς την άμεσα εκτελεστή δικαστική κρίση.
Το κτίριο επί της οδού Ερμού όπου στεγάζεται ο ΣΕΑ
Το κτίριο επί της οδού Ερμού όπου στεγάζεται ο ΣΕΑ
Eurokinissi

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να ανασταλεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, περί ανάκλησης της άδειας παραχώρησης του κτιρίου της οδού Ερμού από τον ΣΕΑ. Ως εκ τούτου, κι όπως αναφέρεται, «η αυτόβουλη συμμόρφωση του ΣΕΑ προς την άμεσα εκτελεστή δικαστική κρίση, στην οποία ο ίδιος προσέφυγε, συνιστά ενέργεια υποχρεωτική εκ του Συντάγματος».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 εκδόθηκε η 327/2023 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απέρριψε αμετάκλητα το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων περί αναστολής εκτέλεσης της με αρ. 388268/11.8.2023 απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού, που ανακάλεσε την παραχώρηση προς τον ΣΕΑ, του ακινήτου της οδού Ερμού 134-136. Η αυτόβουλη συμμόρφωση του ΣΕΑ προς την άμεσα εκτελεστή δικαστική κρίση, στην οποία ο ίδιος προσέφυγε, συνιστά ενέργεια υποχρεωτική εκ του
Συντάγματος.

Θυμίζουμε ότι αφορμή για την ανάκληση της άδειας ήταν εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο ΣΕΑ για το ναυάγιο της Πύλου.

Η υπουργική απόφαση

Συγκεκριμένα, η επιστολή της υπουργού Πολιτισμού προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, επισήμανε ότι δεν είχε προηγηθεί άδεια του ΥΠΠΟ για την εν λόγω εκδήλωση.

Όπως, μάλιστα, προκύπτει από το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που υπέγραψε την Παρασκευή 11/8 η υπουργός Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) χωρίς να έχει το δικαίωμα και κατά παράβαση των αποφάσεων παραχώρησης του κτιρίου, παραχώρησε σε τρίτα πρόσωπα, τη χρήση του χώρου και τη φύλαξη του.

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται μάλιστα ότι τα πρόσωπα αυτά, σε πλήρη γνώση και αποδοχή του Σ.Ε.Α., πραγματοποίησαν, στο κτίριο ανοικτή εκδήλωση προς το κοινό χωρίς την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και χωρίς την καταβολή τελών υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων όπως προβλέπει ο ν. 4858/2021 (άρθρο 46). Σημειώνεται μάλιστα ότι οι επισκέπτες της εκδήλωσης καλούνταν σε... «απαραίτητη συνεισφορά», σύμφωνα με τη σχετική αφίσα-πρόσκληση, η οποία δημοσιεύθηκε στον τύπο και βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η απάντηση του ΣΕΑ περί μη αδειοδότησης

«Για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων εντός κτιρίων χαρακτηρισμένων ως νεότερων μνημείων ή έργων τέχνης, ανεξαρτήτως κυριότητάς τους, είτε δηλαδή αυτά ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο/ΥΠΠΟ και έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση σε άλλους φορείς είτε ανήκουν σε ιδιώτες, τα οποία βρίσκονται εντός του ιστορικού κέντρου των Αθηνών (κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου), δεν προβλέπεται ξεχωριστή αδειοδότηση, κατά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εκτός αν τέτοιος όρος έχει προβλεφθεί ρητώς στην απόφαση παραχώρησης -κάτι που, όπως γνωρίζετε, δεν ισχύει εν προκειμένω- ή αν πρόκειται για εκδήλωση ή δράση που είναι πιθανό να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του ή να θέσει σε κίνδυνο το κτίριο-μνημείο και την ακεραιότητά του -κάτι που καταφανώς δεν αφορά τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο κτίριο και τον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Δημοφιλή