Αρχηγός των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών: Η Ρωσία δεν έχει αποφασίσει αν θα επιτεθεί στην Ουκρανία

«Η κρίση μπορεί να εξελιχθεί με χιλιάδες τρόπους», είπε ο Μπρούνο Καλ στο Reuters.
Axel Schmidt via Reuters

Η Ρωσία είναι έτοιμη να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το κάνει, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας (BND) εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα της με την Ουκρανία, αλλά υποστηρίζει ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να λέει την Παρασκευή ότι εάν εξαρτιόταν από τη Ρωσία, δεν θα υπήρχε πόλεμος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν εβδομάδες προσπαθώντας να φτάσουν σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της για ένα πακέτο ισχυρών κυρώσεων σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας.

«Πιστεύω ότι η απόφαση για επίθεση δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε ο Μπρούνο Καλ, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Η κρίση μπορεί να εξελιχθεί με χιλιάδες τρόπους», είπε ο Μπρούνο Καλ στο Reuters, αναφέροντας σενάρια που περιλαμβάνουν κινήσεις για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης στο Κίεβο ή υποστήριξη αυτονομιστών στα ανατολικά ως πιθανά.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι συνομιλίες που διεξάγονταν θα ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτεταμένες απαιτήσεις του, αυτό θα ήταν μια φάρσα», πρόσθεσε.

Ο Καλ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν και ποιες κυρώσεις θα έπρεπε να επιβληθούν κατά της Ρωσίας σε περίπτωση επίθεσης, αλλά υποστήριξε την προσέγγιση της Γερμανίας να κρατήσει τη Μόσχα στο σκοτάδι σχετικά με τις κινήσεις που μπορεί να επιφυλάσσει.

«Αυτό κάνει και ο Πούτιν», τόνισε ο Καλ.

Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα μιας διαρκούς συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας καθώς τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι πολύ διαφορετικά.

«Μακροπρόθεσμα, η ρωσική αρκούδα δεν θα αισθάνεται άνετα στα νύχια του κινέζικου δράκου», είπε.

Ο Πούτιν πρόκειται να ταξιδέψει στην Κίνα τον επόμενο μήνα για να έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με επίκεντρο κυρίως την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τον διάλογο της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοφιλή