Αριθμοί που σοκάρουν: 34 άτομα την ημέρα καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία

Μόνο το πρώτο δίμηνο του 2024, 555 άνδρες και 1.536 γυναίκες απευθύνθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ και κατήγγειλαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
simarik via Getty Images

Το πρόβλημα της αύξησης κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του το Αρχηγείο της Αστυνομίας, μέσα από τις καταγγελίες, που δέχονται οι υπηρεσίες του Σώματος σε όλη την επικράτεια.

Οι αριμθοί που προκύπτουν στον απόηχο της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, μπροστά στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων, προκαλούν σοκ: Μόνο το πρώτο δίμηνο του 2024, από την Πρωτοχρονιά μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, 555 άνδρες και 1536 γυναίκες (2.091 στο σύνολο) απευθύνθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ και κατήγγειλαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο 34 άτομα την ημέρα προέβησαν σε καταγγελίες για τέτοιου είδους συμβάντα.

Αντίστοιχα, το 2023 τα περιστατικά που διαχειρίστηκαν οι αστυνομικές αρχές, ήταν 13.342 στο σύνολο, με τις 9.886 να είναι γυναίκες. Μάλιστα, στην Ελληνική Αστυνομία θεωρούν ότι ο αριθμός των πραγματικών περιστατικών είναι ακόμα μεγαλύτερος και καλούν τα θύματα να ζητούν τη βοήθεια των αρχών.

Τέσσερις αλλαγές για την αντιμετώπιση της «επιδημίας»

Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε σύσκεψη με χιλιάδες διοικητές αστυνομικών τμημάτων, ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς, από τους οποίους ζήτησε να αντιμετωπίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σαν μέλη της οικογένειάς τους και να μπαίνουν στη θέση τους, να τα κάνουν να νιώθουν ασφαλή αλλά και να βεβαιώνονται ότι θα παραμείνουν ασφαλή και μετά την αποχώρησή τους από την αστυνομική υπηρεσία.

«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής» τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πηγές της Λεωφόρου Κατεχάκη γίνονται τέσσερις αλλαγές στην αντιμετώπιση των περιστατικών:

1) κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία

3) για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού

4) για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Το βράδυ της Πέμπτης απεστάλη επικαιροποιημένος ο Οδηγός Αντιμετώπισης Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, ο οποίος εμπλουτίστηκε με τις νέες νομοθετικές αλλαγές.

Δημοφιλή